Scandalul de spionaj politic din Brazilia ajunge în cercul fostului președinte. Percheziții la unul din fiii lui Jair Bolsonaro

Data publicării:
carlos și jair bolsonaro
Foto: Jair Bolsonaro (dr) și Carlos Bolsonaro (st). Sursa foto: Profimedia Images

Poliția federală braziliană a făcut percheziții, luni, la câteva proprietăți ale lui Carlos Bolsonaro, unul din fiii fostului președinte de extremă-dreapta Jair Bolsonaro, în cadrul unei anchete privind presupusul spionaj ilegal asupra dușmanilor politici în timpul mandatului tatălui său, au declarat două surse pentru Reuters.

Carlos Bolsonaro, care este și consilier al orașului Rio de Janeiro, se confrunta deja cu o anchetă a Curții Supreme pentru că ar fi condus o uzină de știri false din palatul prezidențial.

El a negat anterior orice acuzație și nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii despre operațiunea poliției de luni, care a fost ordonată de judecătorul Alexandre de Moraes, potrivit unei decizii publicate.

Percheziția proprietăților sale marchează o escaladare puternică a scandalului de spionaj care se mișcă rapid, lovind cercul apropiaților lui Bolsonaro.

Fostul președinte, care a fost deja declarat ineligibil din punct de vedere politic până în 2030 pentru comportamentul său în timpul candidaturii sale eșuate pentru un nou mandat în 2022, se confruntă cu mai multe anchete legale care l-ar putea trimite la închisoare.

Un purtător de cuvânt al familiei, Fabio Wajngarten, a scris pe X că Bolsonaro și fiii săi nu erau prezenți la casa lor de pe plajă din orașul Angra dos Reis când a apărut poliția, deoarece plecaseră într-o excursie la pescuit dimineața devreme.

El a negat, de asemenea, că poliția ar fi confiscat un telefon mobil și laptopuri aparținând lui Carlos Bolsonaro.

Poliția federală investighează acuzațiile de monitorizare ilegală a cetățenilor de către Agenția braziliană de informații (Abin) în timpul mandatului lui Bolsonaro 2019-2022.

Poliția a executat luni opt mandate de percheziție în Rio de Janeiro și alte două orașe pentru a identifica „principalii destinatari și beneficiari ai informațiilor produse ilegal de Abin prin acțiuni clandestine”, au spus aceștia într-un comunicat.

Carlos Bolsonaro este acum suspectat că a folosit date colectate ilegal de Abin, folosind un software israelian numit FirstMile, care ar putea fi folosit pentru a urmări locația telefoanelor mobile private, a declarat pentru Reuters o sursă din poliția federală.

Întrebat dacă Carlos ar fi folosit datele obținute în acest mod pentru a alimenta știri false împotriva adversarilor tatălui său, ofițerul superior a spus: „Posibil. Să aprofundăm acum acest lucru”.

Șeful Senatului, Rodrigo Pacheco, a spus că va trimite o cerere Curții Supreme pentru ca numele oricăror parlamentari care ar fi fost puși sub supraveghere în secret de Abin să fie divulgate.

Săptămâna trecută, poliția federală a lansat raiduri care îi vizează pe fostul șef Abin și pe congresman Alexandre Ramagem, un loial lui Bolsonaro care intenționează să candideze pentru primăria orașului Rio, care este suspectat că a folosit programul spion pentru a-și urmări oponenții politici. El a negat acuzațiile.

Ordinul judecătoresc pentru mandatele de luni spunea că poliția îl cercetează pe Carlos Bolsonaro ca membru al „un grup considerat o organizație criminală activă în agenția Abin la momentul în care era condusă de Ramagem”.

Documentele Curții Supreme desigilate joia trecută au arătat că agenția de spionaj este acuzată de supraveghere ilegală a cel puțin trei judecători de la Curtea Supremă și a unui fost președinte al Camerei Inferioare în timpul președinției lui Bolsonaro.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri