Scrisoare colectivă adresată Comitetului Nobel pentru respingerea candidaturii lui Ruben Vardanyan la Premiul Nobel pentru Pace

Data publicării:
Ruben Vardanyan
Ruben Vardanyan, declarat de oficial de Kiev „complice la crimele autorităților ruse împotriva Ucrainei”, a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace pentru „dezvoltarea inițiativelor de pace”. FOTO: Profimedia Images

Un grup de 18 deputați ucraineni a semnat o scrisoare colectivă către Comitetul Nobel, cerând respingerea candidaturii lui Ruben Vardanyan pentru Premiul Nobel pentru Pace, considerându-l pe acesta un apropiat al Kremlinului.

„Considerăm inacceptabil și absurdul grotesc al nominalizării la Premiul pentru Pace a unei persoane care susține terorismul și separatismul, este implicată în scandaluri de corupție, este sponsorul agresiunii rusești în teritoriile post-sovietice și este dușmanul Ucrainei”, se arată în scrisoarea deputaților ucraineni, potrivit Newsweek.ro.

Potrivit mass-media ucrainene și internaționale, parlamentarii au motive întemeiate pentru acțiunea lor împotriva lui Ruben Vardanyan.

În 2019, 22 deputați ai Parlamentului European au inițiat includerea lui Vardanyan pe listele de sancțiuni, ca „asociat al Kremlinului”.

În 2022, 46 de membri ai Congresului SUA l-au inclus pe Vardanyan în proiectul unei liste de sancțiuni, alături de unul din principalii propagandiști al regimului de la Moscova, Margarita Simonyan, redactorul-șef al canalului Russia Today.

În același an, printr-un decret semnat de Volodimir Zelenski, Vardanyan a fost inclus pe listele de sancțiuni ale Ucrainei, cu formula: „Conducerea superioară a unei companii rusești care este implicată în ... susținerea acțiunilor care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei”.

În cele din urmă, în 2023, serviciul de informații ai Ucrainei, SBU, l-a inclus pe Ruben Vardanyan în baza de date „Mirotvoreț”, menționând că Vardanyan este supus „transferului imediat către autoritățile de aplicare a legii din Ucraina sau din țările NATO”.

„Astăzi în Mirotvoreț, mâine în lista nominalizărilor pentru Premiul Nobel. Absurd!”, a scris Vladimir Vatras, deputat din partea partidului Slujitorul Poporului, pe pagina sa de Facebook.

„Câteodată mi se pare că lumea își iese din minți. Anul trecut, Don Don, anul acesta Vardanyan, poate chiar îl propuneți pe Putin pentru Premiul Nobel pentru Pace? Absurd...”, i-a răspuns colega sa de partid, Anna Skorokhod.

Autorii scrisorii colective atrag atenția asupra faptului că cei care au propus nominalizarea lui Vardanyan pentru primirea celui mai prestigios premiu al planetei au fost chiar agenți ruși de influență.

În scrisoarea lor, deputații ucraineni rezumă: „Cerem Comitetului Nobel să respingă cererea complicilor lui Vardanyan, deoarece nu se poate servi cauza Păcii, fiind dovedit a fi criminal”.

Cine este Ruben Vardanyan

Ruben Vardanyan, un apropiat al lui Vladimir Putin, declarat de oficial de Kiev „complice la crimele autorităților ruse împotriva Ucrainei”, a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace pentru „dezvoltarea inițiativelor de pace”.

Prima agenție care a anunțat candidatura pentru acest premiu a fost Sputnik, unul dintre principalii purtători de cuvânt ai propagandei Kremlinului din afara Rusiei.

Ruben Vardanyan este cunoscut pentru conducerea companiei ruse „Troika Dialog”. Potrivit unei investigații a consorțiului internațional OCCRP, miliarde de dolari au fost transferați în secret prin această companie prietenilor și apropiaților lui Putin.

În 2006-2013, peste 4,6 miliarde de dolari au trecut prin conturile rețelelor offshore ale lui Vardanyan.

În 2020, fostul lider al opoziției ruse, Aleksei Navalnîi, îl acuza pe Vardanyan de mită în valoare de aproximativ 50 de milioane de dolari.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...