Șeful Pentagonului, după atacul cu drone din Iordania: „Vom lua toate măsurile pentru a-i apăra pe militarii noștri”

Data publicării:
lloyd austin
Lloyd Austin a promis că Statele Unite vor lua „toate măsurile necesare” pentru a-și apăra trupele. FOTO: Profimedia Images

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a promis luni că Statele Unite vor lua „toate măsurile necesare” pentru a-și apăra trupele, după un atac cu drone al militanților susținuți de Iran, în urma căruia au fost uciși trei militari americani, transmite Reuters.

Atacul de duminică a fost primul atac mortal împotriva trupelor americane de la izbucnirea războiului Israel-Hamas în octombrie și marchează o escaladare majoră a tensiunilor care au cuprins Orientul Mijlociu.

„Permiteți-mi să încep cu indignarea și tristețea mea după moartea a trei soldați americani curajoși în Iordania și pentru ceilalți care au fost răniți. Președintele și cu mine nu vom tolera atacurile asupra forțelor americane și vom lua toate măsurile necesare pentru a apăra SUA și trupele noastre”, a declarat Austin la Pentagon.

Statele Unite încearcă să determine exact de ce cei aproape 350 de soldați de la baza din Iordania, cunoscută sub numele de Turnul 22, nu au reușit să oprească drona.

Trupele americane au fost atacate de peste 150 de ori în Irak, Siria și Iordania, dar și în Marea Roșie, unde luptătorii Houthi din Yemen au tras cu drone și rachete asupra lor.

Atacurile sporesc presiunea politică asupra președintelui Joe Biden pentru a da o lovitură directă Iranului, un pas pe care a fost reticent să-l facă, de teama declanșării unui război mai larg.

Cel puțin 34 de persoane au fost rănite în atacul din Iordania

Cel puțin 34 de persoane au fost rănite în atacul din Iordania. Opt membri ai personalului au fost evacuați din Iordania pentru îngrijiri medicale, dar sunt în stare stabilă.

Atacul și orice potențial răspuns al SUA vor alimenta probabil temerile privind un conflict mai larg în Orientul Mijlociu, unde a izbucnit războiul în Gaza după atacul grupului islamist palestinian Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, care a ucis 1.200 de persoane.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat că Biden analizează cum să răspundă atacului din Iordania.

„Nu vrem un război mai larg cu Iranul. Nu vrem un război mai larg în regiune, dar trebuie să facem ceea ce trebuie să facem”, a spus Kirby.

Iranul neagă implicarea în atacul cu drone din Iordania

Iranul a dezminţit luni orice legătură cu atacul cu dronă. 

Nasser Kanaani, purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, a susţinut că acuzaţiile conform cărora ţara sa este implicată în atacul de lângă frontiera Iordaniei cu Siria sunt „nefondate”, iar continuarea loviturilor americane în Siria şi Irak, precum şi războiul din Gaza vor intensifica instabilitatea din regiune. Oficialul a afirmat că „grupurile de rezistenţă” nu primesc ordine din partea Iranului.

 

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri