Selfie-urile, mai periculoase decât rechinii. Unele țări au luat măsuri pentru a-i salva pe turiștii care își riscă viața pentru poze

Data publicării:
turisti care isi fac un selfie pe marginea unei prapastii
În ultimii 13 ani, 379 de oameni au murit în timp ce încercau să-și facă selfie-uri. FOTO: Shutterstock

Selfie-urile sunt mult mai periculoase decât rechinii. Un studiu publicat în Journal of Travel Medicine, în 2022, arată că, în ultimii 13 ani, 379 de oameni au murit în timp ce încercau să-și facă selfie-uri. Astfel, mai multe țări au decis să ia măsuri pentru a evita ca astfel de tragedii să mai aibă loc, euronews.com.

Chiar luna trecută, o gondolă s-a răsturnat în Veneția, Italia, când un grup de turiști a refuzat să se oprească din a-și face selfie-uri și să se așeze. Chiar înainte de accident, gondolierul a cerut grupului să nu se miște în timp ce încerca o manevră dificilă sub un pod. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.

Încercarea de a obține selfie-ul perfect a condus turiștii într-un tărâm al riscurilor, provocând incidente tragice, inclusiv căderi de pe stânci, accidente cu mașini și trenuri și întâlniri periculoase cu animale sălbatice.

Drept urmare, turiștii care își pun viața în pericol pentru un selfie riscă amenzi mari și chiar închisoarea.

În ultimii 13 ani, 379 de oameni au murit în timp ce încercau să-și facă selfie-uri

379 de oameni au murit, la nivel mondial între 2008 și 2021, din cauza selfie-urilor. Dintre aceștia, 37,2% au fost turiști. Căderile de la înălțime au reprezentat 49,9% din totalul deceselor, urmate de cele legate de transport (28,4%) și înecuri (15,3%).

Printre țările cu cel mai mare număr de decese cauzate de selfie se numără India (26,4%), Statele Unite (10,3%) și Rusia (8,7%).

Potrivit analizei științifice de la Universitatea New South Wales (UNSW) din Sydney, Australia, mass-media tinde să prezinte selfie-urile periculoase ca fiind prostești și egoiste, adesea dând vina pe victimă. Cu toate acestea, selfie-urile sunt acum o parte obișnuită a vieții de zi cu zi, iar acești oameni de știință afirmă că actul de a face selfie-uri riscante ar trebui abordat ca o problemă de sănătate publică.

În mod similar, generațiile anterioare au considerat conducerea fără centură de siguranță, mersul pe bicicletă fără cască și fumatul țigărilor activități „normale”, de zi cu zi, care sunt acum pericole pentru sănătatea publică.

Implementarea unor măsuri ar putea duce la evitarea unor astfel de tragedii

Astfel, autoritățile cred că implementarea unor măsuri ar putea duce la evitarea unor astfel de tragedii.

Spre exemplu, o companie feroviară japoneză a interzis selfie stick-urile pe platformele sale pentru a preveni electrocutările.

După o serie de accidente legate de selfie-uri în Mumbai, India, guvernul a adoptat „zone fără selfie” în anumite zone ale orașului, inclusiv pe unele plaje, la festivaluri și unde există atracții turistice. 

În Statele Unite, New York a adoptat un proiect de lege care interzice selfie-urile cu pisici sălbatice, cu excepția cazului în care există o barieră fizică între persoană și animal. În mod similar, vizitatorii lacului Tahoe au fost rugați să nu facă selfie-uri cu urși, deoarece întoarcerea spatelui lângă un urs este extrem de periculoasă.

Popularitatea selfie-urilor, în special în rândul tinerilor , a dus la o creștere a accidentelor și a deceselor.

Unele țări au implementat semne de avertizare, au restricționat accesul în zonele periculoase și au desfășurat campanii de conștientizare.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri