Spania a eliberat „din greșeală” unul dintre cei mai căutați infractori din lume. El plănuia să îl omoare pe Mark Rutte

Data publicării:
Liderul cartelului „Mocro Maffia”, Karim Bouyakhrichan
Liderul cartelului „Mocro Maffia”, Karim Bouyakhrichan. Foto: X

Spania l-a eliberat, din cauza unei erori judiciare, pe un celebru șef de cartel care ar fi plănuit să o ucidă pe moștenitoarea tronului olandez și pe premierul Mark Rutte, scrie Politico.

Liderul cartelului „Mocro Maffia”, Karim Bouyakhrichan, a fost arestat în Marbella în ianuarie anul trecut, în cadrul unei operațiuni majore care a încheiat o anchetă de cinci ani privind spălarea de bani.

După ce au aflat de detenția sa, autoritățile olandeze au depus o cerere de extrădare la Tribunalul Național din Spania, solicitând ca liderul bandei să fie trimis înapoi în Olanda pentru a răspunde acuzațiilor legate de imperiul său de trafic de droguri.

Tribunalul Național din Madrid a dat undă verde cererii, dar Tribunalul Provincial din Malaga, care are jurisdicție asupra zonei în care Bouyakhrichan a fost arestat, a refuzat să o execute, argumentând că liderul traficanților de droguri trebuia să facă față acuzațiilor de spălare de bani în Spania înainte de a fi extrădat în altă parte.

Autoritățile olandeze au făcut apel, depunând o nouă cerere urgentă, subliniind că șeful cartelului era unul dintre cei mai căutați infractori de către Interpol și că era căutat pentru rolul său într-un război al drogurilor pan-continental, care a durat un deceniu și în care zeci de persoane au fost ucise în Belgia, Olanda, Spania și Maroc.

Rețeaua de radio spaniolă Cadena SER a dezvăluit marți că, deși Curtea Națională a acceptat apelul olandezilor, a omis să emită un ordin de detenție care ar fi asigurat că Bouyakhrichan rămâne în spatele gratiilor până la efectuarea extrădării.

Luna trecută, când cazul său de spălare de bani a fost audiat pentru o primă audiere la Tribunalul Provincial din Malaga, judecătorul care a prezidat ședința a fost de acord să îl elibereze pe șeful bandei pe o cauțiune de 50.000 de euro. Bouyakhrichan, un miliardar care deține conturi bancare și proprietăți în întreaga lume, a plătit imediat banii și a plecat din oraș. Autoritățile nu l-au mai văzut de atunci.

În 2022, prințesa olandeză Amalia a fost nevoită să se mute din complexul de locuințe studențești în care locuita și să se întoarcă la palatul regal după ce poliția a obținut dovezi credibile care indicau că Bouyakhrichan plănuia fie să o răpească, fie să o asasineze pe moștenitoarea tronului.

Eliberarea șefului cartelului va necesita probabil o întărire a protocoalelor de securitate adoptate pentru a proteja siguranța ei, precum și a liderilor politici, inclusiv a premierului interimar Mark Rutte, despre care publicația olandeză De Telegraaf a relatat că se află pe lista de posibile ținte de profil înalt a lui Bouyakhrichan.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri