Donald Trump ordonă retragerea a peste 9.000 de militari americani din Germania. Decizia afectează grav stabilitatea NATO

Data actualizării: Data publicării:
militari americani în marș în timpul unui exercițiu militar
Foto: Facebook/US Department of Defense

Preşedintele Donald Trump a ordonat armatei americane retragerea a aproximativ 9.500 de soldaţi din Germania, conform declarațiilor, făcute sub protecția anonimatului, de către un înalt oficial american, informează Agerpres. Retragerea militarilor americani din regiune afectează unitatea NATO și este privită ca un semn de slăbiciune în fața atitudinii tot mai ostile a Moscovei, conform New York Times.

Decizia administrației Trump ar urma să reducă numărul militarilor americani dislocaţi în Germania la 25.000, de la 34.500 cât sunt în prezent.

Hotărârea este rezultatul unor luni de muncă ale generalului Mark Milley, şeful Statului Major al armatei americane şi nu are nicio legătură cu tensiunile recente dintre preşedintele Donald Trump şi cancelarul german Angela Merkel, care nu a fost de acord să participe la reuniunea G7 din această lună.

Citiți și:
Posibila retragere masivă a trupelor SUA provoacă îngrijorare în Germania: Relaţia germano-americană ar putea fi grav afectată

Un alt înalt oficial din administraţia americană a declarat că cei 9.500 de militari vor fi trimişi în Polonia şi „în alte ţări aliate”, în timp ce o parte se va întoarce acasă.

Retragerea militarilor, proiect la care administraţia americană a început să lucreze din septembrie anul trecut, a fost dispusă într-un memorandum semnat recent de consilierul de securitate naţională al preşedintelui Trump, Robert O'Brien.

Donald Trump face jocul lui Vladimir Putin. Retragerea militarilor americani slăbește NATO în fața Moscovei

Preşedintele Donald Trump a făcut presiuni asupra Germaniei pentru ca aceasta să crească cheltuielile destinate apărării şi a acuzat Berlinul că este un „captiv” al Moscovei din cauza dependenţei sale de importurile de energie ruseşti.

În prezent, trupele americane din Germania operează un foarte important spital militar la Ramstein. De asemenea, contingentul militar SUA din Germania este folosit pentru dislocarea rapidă de forțe americane pentru sprijinirea aliaților NATO din Europa și ca principal factor de descurajare a agresiunilor venite din partea Rusiei.

Conform New York Times, retragerea militarilor din Germania va include o escadrilă de avioane F-16 și mai multe unități de sprijin logistic ale armatei americane. Retragerea, cea mai semnificativă din timpul mandatului lui Donald Trump, nu este considerată a fi justificată, în condițiile în care Rusia nu a dat vreun semn de reducere a atitudinii sale ostile față de NATO.

De asemenea, retragerea forțelor americane va complica lanțul logistic și va afecta capacitatea de mobilizare rapidă a Alianței.

Editor web: M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde a fost văzută Kate Middleton în plin tratament pentru cancer. Prinţesa de Wales a îngrijorat oamenii din...
Digi FM
Un bărbat beat a uitat ușa apartamentului deschisă, iar câinele său doberman a ieșit pe scară. Ce a făcut o...
Pro FM
Cât valorează noul inel de logodnă primit de Hailey Bieber de la soțul ei. Justin a scos o sumă uriașă din...
Film Now
Sofia Vergara, declarații despre operațiile estetice: „Mi-aș face orice intervenție când voi fi pregătită!”...
Adevarul
Presa rusă scrie despre declanșarea celui de-al Treilea Război Mondial după ce Putin a avertizat Occidentul...
Newsweek
Recunoașteți personajul? Marele actor care avea Parkinson de la debut. A călcat „pe bec" în căsnicie
Digi FM
Un cal a fost plimbat cu o mașină de lux. Imaginile sunt virale: „Nu fiți răutăcioși. E Moldova, nu Austria!”
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Adam Sandler, soția și cele două fiice, în vacanță în Italia. Nu au epatat în niciun fel, ci s-au purtat ca...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...