Pe fondul războiului comercial, companiile aeriene chineze cer despăgubiri de la Boeing din cauza crizei avioanelor 737 MAX

Data actualizării: Data publicării:
air china avion boeing 737 max

Principalele trei companii aeriene chineze au solicitat în mod oficial despăgubiri de la producătorul american de avioane Boeing pentru blocarea la sol şi întârzierea livrărilor de avioane 737 MAX, după două catastrofe aeriene în care au fost implicate aceste avioane, a anunţat miercuri mass media de stat din China, transmite AFP, citată de Agerpres.

Potrivit postului public de televiziune CCTV, companiile aeriene China Southern Airlines, China Eastern Airlines şi Air China au cerut să fie despăgubite de producătorul american de avioane, o solicitare care intervine într-un moment de escaladare a războiului comercial dintre Washington şi Beijing.

"Un responsabil de la Air China a confirmat astăzi că transportatorul a trimis o cerere oficială de despăgubire către Boeing, din cauza pierderilor suferite ca urmare a interdicţiei zborurilor şi a imposibilităţii Boeing de a-şi onora la timp livrările de 737 MAX", a informat CCTV. Postul de televiziune a adăugat că şi celelalte două companii aeriene au trimis cereri similare către producătorul american, dar nu a dezvăluit valoarea despăgubirilor solicitate.

China Southern este cea mai mare companie aeriană din Asia, după flota sa, China Eastern este a doua mare companie aeriană din China iar Air China este transportatorul naţional.

În data de 11 martie 2019, China a fost prima ţară din lume care a ordonat companiilor sale aeriene să suspende zborurile avioanelor Boeing 737 MAX din motive de securitate, după tragediile aviatice din Indonezia şi Etiopia. Potrivit informaţiilor publicate de mass media din China, un număr combinat de 96 de avioane 737 MAX sunt în serviciul companiilor aeriene chineze.

Boeing 737 MAX, dat în exploatare în mai 2017, a fost implicat în mai puţin de şase luni în două accidente mortale

În data de 13 martie şi Agenţia Europeană pentru Siguranţa Aviaţiei (EASA) a decis suspendarea tuturor zborurilor în Europa cu avioane Boeing 737 MAX, în urma tragediei aviatice produse în Etiopia. Compania TAROM a anunţat atunci că directiva Agenţiei Europene pentru Siguranţa Aviaţiei (EASA) de a suspenda zborurile cu aparatele Boeing 737 MAX-8 şi 9 nu afectează TAROM, pentru că aeronavele comandate, de tip 737 MAX 8, sunt programate de intre în construcţie la finalul anului 2021.

Pentru prima dată de la cele două catastrofe aeriene, Boeing a recunoscut sâmbătă că există unele defecte la modelul 737 MAX dar a informat că a revizuit sistemul software al simulatoarelor cu care sunt pregătiţi piloţii.

Avionul Boeing 737 MAX, dat în exploatare în mai 2017, a cunoscut în mai puţin de şase luni două accidente mortale. Deşi investigaţiile sunt încă în desfăşurare, este suspectată o funcţionare defectuoasă a sistemului automat de stabilizare în zbor menit să împiedice intrarea avionului în picaj, denumit MCAS (Manoeuvering Characteristics Augmentation System).

Acest sistem a fost conceput special pentru modelul Boeing 737 MAX pentru a preveni o anomalie aerodinamică creată de motoarele mai grele şi cu un diametru mai mare faţă de cele ale precedentelor generaţii de Boeing 737. Această anomalie poate pune avionul într-un unghi de urcare, ceea ce poate antrena apoi un picaj. Pentru a preveni acest picaj, sistemul MCAS reorientează avionul într-un unghi de coborâre pentru ca aparatul să poată recupera viteza.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pe câți bani cântă la nunți Irina Loghin, în 2024! Suma nu este deloc mică, de ce cere atât
Digi FM
A murit soția lui Iosif Rotariu! Care au fost ultimele cuvinte pe care aceasta i le-a adresat fostului...
Pro FM
Fiica lui Michael Jackson, în centrul atenției la o petrecere din cadrul Festivalului de Film de la Cannes...
Film Now
A rupt tăcerea după 30 de ani. Sharon Stone a spus cine este producătorul care a sfătuit-o să întrețină...
Adevarul
Cele trei mari victorii ale dacilor contra romanilor. Într-o bătălie celebră războinicii daci au capturat...
Newsweek
Comoara de 20 de miliarde de dolari din mare va fi explorată. Ce este „Sfântul Graal" al epavelor?
Digi FM
Violeta Bănică, adevărul despre relația cu fratele ei, Radu Ștefan: „Nu ne cunoșteam, dar de la 13 ani am...
Digi World
Cât de nocive sunt pentru sănătate uscătoarele de rufe pe care le avem acasă. Avertismentul lansat de oamenii...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Mila Kunis și Ashton Kutcher, la un meci de baschet din Los Angeles, alături de copiii lor. Imaginile cu...
UTV
(VIDEO) Travis Scott si iubitul lui Cher au fost implicati intr-o bataie la petrecerea de dupa Cannes 2024