Thailanda a încercat să interzică știrile care „provoacă frică în populație” pentru a scăpa de proteste

Data publicării:
protestatari cu scuturi în Thailanda, în timpul protestelor anti-guvernamentale din august 2021, din cauza gestionării defectuoase a pandemiei de coronavirus
Guvernul de la Bangkok a încercat să interzică știrile care „provoacă teamă în populație” pentru a opri protestele masive. Foto: Profimedia Images

Guvernul thailandez a fost obligat printr-o decizie judecătoarească să anuleze un decret prin care interzicea știrile care „provoacă neliniște și teamă publică”, în contextul accentuării nemulțumirilor populației față de felul în care a gestionat pandemia de coronavirus, relatează The Guardian.

Guvernul de la Bangkok, care a încercat să restricționeze știrile care „provoacă teamă în populație”, a fost acuzat de jurnaliști și organizații pentru protejarea drepturilor omului că încearcă să își reducă la tăcere criticii. Marți, decretul controversat a fost anulat printr-o decizie a sistemului de justiție.

Oficialii thailandezi se confruntă cu o creștere puternică a nemulțumirii oamenilor care acuză executivul că a gestionat defectuos pandemia de coronavirus, inclusiv din cauza unei campanii de vaccinare lente. Thailanda este lovită de un val puternic al pandemiei de coronavirus, din cauza variantei Delta, cu un număr mare de infectări și de decese.

Oamenii au ieșit în stradă weekend-ul trecut și marți. Forțele de ordine au încercat să disperseze mulțimile cu gloanțe de cauciuc, gaze lacrimogene și tunuri de apă.

Marți, mii de oameni s-au adunat în Bangkok la un protest cu mașini – protestatarii au ieșit cu mașinile sau motociclete și s-au oprit la clădiri guvernamentale pentru a protesta. Organizatorii spun că metoda a fost aleasă pentru a minimiza riscul răspândirii Covid-19.

În Bangkok, reuniunile publice mai mari de cinci persoane sunt interzise, iar oamenii nu mai pot ieși din case după ora 21:00. Polițiștii spun că protestatarii au încălcat restricțiile și că 9 ofițeri au fost răniți în confruntări, inclusiv un polițist care a fost împușcat în picior. În total,48 de oameni au fost reținuți, iar peste 100 de motociclete au fost confiscate.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri