Tinerii chinezi nu mai găsesc locuri de muncă potrivite – rata șomajului a atins un nou record

Data actualizării: Data publicării:
imagine panoramica - orasul Hong Kong, Victoria Harbor
Victoria Harbor, Hong Kong 2022 Sursă foto: Profimedia Images

Șomajul în rândul tinerilor din China a atins un nou record, pe măsură ce redresarea post-pandemie a țării slăbește, informează BBC.

Rata șomajului tinerilor cu vârsta între 16 și 24 de ani din zonele urbane a crescut la 21,3% luna trecută, arată cifrele oficiale.
Ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor este urmărită îndeaproape de economiști, deoarece se așteaptă ca un record de 11,58 milioane de absolvenți de universități să intre pe piața muncii din China în acest an.

Dar rata șomajului pentru tinerii din mediul urban este în creștere de câteva luni. Acest lucru se datorează mai multor factori, unul important fiind discrepanța între ceea ce absolvenții au fost instruiți pentru a face și locurile de muncă disponibile în prezent.

Autoritățile au recunoscut că șomajul în rândul tinerilor va continua probabil să crească în următoarele luni, înainte de a atinge un vârf în jurul lunii august.

Tinerii șomeri reprezintă doar 1,4% din potențiala forță de muncă din zonele urbane ale Chinei, a estimat Dan Wang, economist șef la Hang Seng Bank China.

Cu toate acestea, ea a declarat pentru BBC că problema șomajului în rândul tinerilor „cere răspunsuri politice mai directe, deoarece acest grup de populație este destul de vocal online”.

„Expresia lor de nemulțumire față de situația actuală poate declanșa o pierdere mai mare a încrederii în economie”, a adăugat ea.

Și acest lucru vine pe fondul unei încetiniri a ritmului de creștere economică: a doua cea mai mare economie a lumii a crescut cu doar 0,8% în lunile aprilie, mai și iunie. Biroul Național de Statistică al Chinei susține însă că datele „au arătat un impuls bun de recuperare”. Potrivit cifrelor oficiale publicate luni, economia chineză a crescut cu 6,3% în al doilea trimestru pe o bază anuală, dar chiar dacă a depășit creșterea din primul trimestru, a ratat așteptările analiștilor.

„Dezamăgirea este deosebit de evidentă în vânzările cu amănuntul și investițiile în locuințe”, a declarat Qian Wang, economist șef Asia Pacific la firma de investiții Vanguard.

Cererea globală de bunuri chinezești a scăzut semnificativ și există îngrijorări cu privire la creșterea datoriilor publice locale și a pieței imobiliare.

În martie, premierul chinez Li Qiang a declarat că țara trebuie să își dubleze eforturile pentru a-și îndeplini obiectivul de 5% pentru creștere economică în acest an.

El a spus că ținta „nu va fi ușor” de îndeplinit, deși economia „se stabilizează și se redresează”.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri