"Tipic pentru Erdogan". Toată lumea se întreabă de ce și-a schimbat brusc atitudinea și tonul, dar răspunsul e la vedere în Turcia

Data publicării:
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan (foto stânga), cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg (foto centru) și premierul suedez Ulf Kristersson (foto dreapta).
Recep Erdogan a făcut un pas important săptămâna aceasta pentru și și-a schimbat strategia cu privire la aderarea Suediei la NATO. Mișcarea politică vine într-un moment în care președintele Turciei caută soluții la o criză economică prelungită și care se agravează. Foto: Profimedia Images

Recep Erdogan a făcut un pas important săptămâna aceasta pentru a îmbuna relațiile cu Occidentul și și-a schimbat strategia cu privire la aderarea Suediei la NATO. Mișcarea politică vine într-un moment în care președintele Turciei caută soluții la o criză economică prelungită și care se agravează.

Erdogan i-a uimit luni pe aliații NATO, când a renunțat brusc la obiecția pe care o avea cu privire la Suedia. Cu câteva ore înainte de a ajunge în Lituania, el criticase Suedia pentru că nu a făcut suficient pentru a opri terorismul. Schimbarea bruscă de atitudine demonstrează că, de fapt, președintele turc vrea să repare relațiile diplomatice cu Occidentul și să liniștească investitorii străini care au renunțat la Turcia în ultimii ani din cauza problemelor sale economice.

"Este tipic pentru Erdogan. Ca din neant, și-a schimbat brusc politica și tonul", a declarat Batu Coskun, analist politic din Ankara la think tank-ul Institutului Sadiq. "Orice alt lider politic ar fi avut de suferit după o asemenea schimbare de atitudine, dar pe el îl avantajează".

Rapiditatea cu care și-a schimbat strategia este văzută ca un semn clar că adoptă o abordare mai constructivă în relația cu aliații americani și europeni care, de ani de zile, și-au exprimat îngrijorarea față de democrația din Turcia.

După ce ani de zile l-a ținut la distanță pe Erdogan, președintele american Joe Biden a avut o întâlnire bilaterală cu Erdogan. "Cred că, după alegeri, Erdogan se simte puțin mai încrezător în ceea ce privește relațiile atât cu Rusia, cât și cu Occidentul", spune analistul politic Batu Coskun.

Și-a recâștigat încrederea în plan extern, dar urgența lui e cea din țară, unde trebuie să găsească soluții pentru revigorarea economiei în declin. De altfel, criza economică a fost cea mai mare problemă invocată în campania electorală prezidențială.

"Afacerile nu merg atât de bine", spune Burhan Morkoc, un brutar care face covrigi timp de 17 ore în fiecare zi. "Totul este atât de scump... oamenii care înainte cumpărau doi covrigi, acum cumpără doar unul. Cererea a scăzut."

Se întâmplă asta din cauza inflației care e puțin sub 40%, în scădere totuși de la recordul din octombrie 2022, de 85,5%. Lira turcească a atins minimele record față de dolarul american în această vară.

În timp ce băncile centrale din întreaga lume au crescut ratele dobânzilor pentru a reduce prețurile în creștere, președintele Erdogan susținut că ratele mai mari ar duce la creșterea prețurilor. El a făcut presiuni asupra băncii centrale turce ca să mențină costurile de împrumut la un nivel scăzut.

Burhan Morkoc conduce brutăria dintr-un cartier din Istanbul împreună cu trei frați. Se plânge că în zonă chiria a crescut cu 400% în ultimul an și jumătate. De atunci, prețurile au crescut și pentru alte produse fără de care nu poate menține activitatea în brutărie. Lemnul pentru cuptor e mai scump cu 900%, făina cu aproape 500%, drojdia cu 255%, iar semințele de susan sunt cu 150% mai scumpe.

În fața acestei situații, noul ministru turc de finanțe Mehmet Simsek a promis că va restabili "politica economică rațională". Brutarul nu este însă convins că politicienii înțeleg urgența situației pentru cei care au mici afaceri ca a lui: "Vino și stai aici 18 - 20 de ore. Am doar trei ore de  somn. Ia să facă Mehmet Simsek asta. Este ușor să stai pe un scaun și să iei decizii. Lucrurile nu funcționează așa".

În timp ce se întorcea acasă de la summitul NATO din Lituania, președintele Erdogan a reluat promisiunea făcută publicului turc de a restabili prosperitatea economică. "Vom reduce inflația la o singură cifră", a spus el jurnaliştilor care îl însoțeau în avion.

Revenirea economică necesit însă timp și răbdare, spun economiștii. "Nu există într-adevăr un remediu rapid, magic, vizibil. Trebuie să vezi care sunt prioritățile, să faci selecția", a spus Murat Gulkan, șeful unei mici firme de investiții cu sediul în Istanbul. 

O altă provocare pentru Turcia este să recâștige încrederea investitorilor străini. Deficitul de cont curent a atins 37,7 miliarde de dolari în primele cinci luni ale acestui an - un nivel record.

Săptămâna viitoare, Erdogan va vizita Arabia Saudită, Qatar și Emiratele Arabe Unite. "Ne întoarcem, încă o dată, faţa către Occident. Lăsăm Rusia în spate", a declarat economistul Iris Cibre.

Pe de altă parte, Erdogan susține că Putin e "de acord" să prelungească acordul privind exportul de cereale prin Marea Neagră. "Ne pregătim să-l primim pe Putin în august şi suntem de acord cu extinderea coridorului cerealelor în Marea Neagră, care îi permite Ucrainei să-şi exporte producţia", a declarat presei Erdogan la finalul rugăciunii musulmane de vineri. Rusia nu a făcut nicio declarație cu privire la prelungirea acordului privind cerealele din Marea Neagră, a fost replica Kremlinului.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri