Trump 2.0, coșmarul Europei. Fostul președinte american vrea să negocieze cu Putin și să retragă SUA din NATO

Data publicării:
Vladimir Putin dă mâna cu Donald Trump
„Trump este un coșmar”, a spus un diplomat european. „Nu este ceva pentru care să te poți pregăti.” Foto: Profimedia Images

Revenirea lui Donald Trump la Casa Albă după alegerile prezidențiale din 2024 ar fi un scenariu de coșmar pentru Europa, care a avut cel mai mult de suferit de pe urma politicilor fostului președinte american în cei patru ani de mandat și care spera că nu va mai fi nevoită să dea piept cu el vreodată, scrie Politico.

Faptul că succesorul lui Trump, Joe Biden, s-a dovedit a fi unul dintre cei mai prietenoși președinți americani față de Europa din istoria recentă i-a ajutat pe europeni să scape de sentimentele negative pe care administrația Trump le-a provocat, făcând ca totul să pară doar un vis urât.

S-a jucat Trump cu ideea de a scoate America din NATO? Poate. S-a adresat el Uniunii Europene drept „inamic” și a comparat Bruxelles-ului cu un „infern”? Probabil. Ceea ce contează este că nu mai este la putere.

Dar, pe măsură ce Biden se apropie tot mai mult de ultimul său an din mandat, europenii sunt obligați să accepte posibilitatea ca Trump să ajungă din nou la putere.

Un sondaj ABC a arătat că Trump are aproape 10 procente peste Biden. Cu toate că acest sondaj a fost criticat ca reprezentând o excepție, alte sondaje arată că Trump este favorit la câștigarea postului de candidat nominalizat la alegerile prezidențiale din partea Partidului Republican.

Dacă va câștiga alegerile, Trump va fi probabil încă și mai dezlănțuit și scandalos decât cel cu care Europa s-a confruntat în trecut - pe lângă faptul că a sugerat că de data asta se va retrage cu adevărat din NATO, Trump ar putea să se țină de promisiunea făcută recent de a ajunge la un „acord de pace” cu președintele rus Vladimir Putin pentru încheierea războiului din Ucraina fără consultarea Kievului sau a Uniunii Europene.

„Trebuie să ne pregătim pentru posibila destrămare a alianței transatlantice”

Unii politicieni europeni ar vrea să vadă astfel de artificii. Premierul maghiar, Viktor Orban, a declarat luna trecută că Trump este omul care poate „salva Occidentul” prin încheierea războiului din Ucraina. Membrii partidului de dreapta din Polonia, Lege și Justiție, au spus că s-ar bucura ca fostul președinte să se întoarcă la putere, considerând că opiniile exprimate de acesta legate de Ucraina nu sunt serioase ci fac parte doar din strategia sa din campania electorală.

Astfel de păreri, însă, reprezintă o minoritate pe vechiul continent, acolo unde sentimentele dominante despre Trump sunt cele de teamă și anxietate. „Trump este un coșmar”, a spus un diplomat european. „Nu este ceva pentru care să te poți pregăti.”

Europa nu pare să aibă vreun plan de avarie în cazul în care Trump câștigă un nou mandat. „Este o formă de somnambulism”, a spus analistul de politică externă Ulrich Speck. „Avem forma de somnambulism a lui Macron, care visează la autonomie și suveranitate. Avem somnambulismul german, care este negarea. Și apoi avem somnambulismul britanic, exprimat prin detașare.”

„Nu există niciun efort real de a răspunde pentru ceea ce ar putea să se ivească după colț”, a mai spus Speck.

„Europa trebuie să fie pregătită să facă față oricărei situații legate de rezultatele alegerilor din Statele Unite”, a spus fostul președinte francez Francois Hollande. „Într-o democrație există întotdeauna riscul ca cel mai rău candidat să fie ales. Poporul decide.”

„Noi trebuie să ne pregătim ca Statele Unite să se distanțeze de problemele europene și pentru posibila destrămare a alianței transatlantice”, a spus Hollande.

Ceilalți diplomați intervievați de Politico au exprimat păreri asemănătoare: Europa trebuie să se pregătească pentru cel mai rău scenariu.

„Un scenariu foarte negru”: Un acord Trump-Putin ar pune în pericol eforturile de susținere a Ucrainei

Dacă Trump negociază cu Putin pentru a obține un acord de pace, așa cum a promis, este „dificil să ne imaginăm cum europenii ar putea să rămână uniți în sprijinul Ucrainei”, a spus și Francois Heisbourg, consilier principal pe Europa al Institutului Internațional pentru Studii de Securitate.

„Ei ar putea să încerce să ajute Ucraina, dar s-ar găsi dintr-o dată împotriva Statelor Unite pentru că este un acord negociat de Trump. Este un scenariu foarte negru.”

Acordul cu Rusia ar putea fi doar începutul pagubelor pe care Trump le-ar putea face relațiilor transatlantice. În 2018, Trump a propus ca SUA să se retragă din NATO și să îi lase pe europeni să se descurce singuri, renunțând la idee doar datorită intervenției consilierului în securitate națională John Bolton și a generalului Jim Mattis.

Lipsiți de rolul strategic de conducere al Statelor Unite, țările europene ar fi obligate să își reorganizeze alianța de securitate, o sarcină uriașă. Cine ar fi la conducere atunci? Ar mai exista NATO?

„Există o lipsă de încredere între unele țări și față de Bruxelles care ar putea complica lucrurile”, a spus Rasmus Hindren, un expert în securitate din Finlanda, care acum lucrează pentru Ministerul finlandez al Apărării.

Lumea după „Trump-ocalipsă”. Noua alianță din care ar putea face parte România 

Dacă în relațiile transatlantice va avea loc „Trump-ocalipsa”, Speck crede că arhitectura de securitate a Europei se va scinda. Țările din estul Europei care au graniță cu Rusia și altele care sunt îngrijorate de ambițiile Moscovei, precum țările nordice, Turcia și România, vor tinde să formeze o alianță „într-un fel de coaliție care să blocheze asaltul Rusiei”.

Dacă acest scenariu se adeverește, securitatea în Europa ar putea arăta ca înainte de Primul Război Mondial: o serie de alianțe intercalate care riscă mereu să pornească la război unele cu altele.

Șansele ca acest scenariu să devină realitate sunt încă mici, dar nu mai sunt nule. Pentru liderii europeni, întoarcerea lui Trump a devenit un real coșmar: îl văd cum se apropie, dar nu pot face nimic să îl oprească.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri