Trumpistul Jim Jordan a fost dat afară de colegii republicani după ce a eșuat pentru a treia oară să câștige votul pentru șefia Camerei

Data publicării:
Jim Jordan
Jim Jordan a încercat de trei ori, fără succes, să devină președintele Camerei Reprezentanților

Jim Jordan, nominalizat cu câteva zile în urmă să devină noul președinte al Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, a fost retras din această poziție de colegii săi republicani după ce a eșuat pentru a treia oară să obțină sprijinul conferinței republicane și să devină noul lider al forului legislativ american, relatează Reuters.

Jordan este unul dintre oamenii lui Trump din Camera Reprezentanților și a obținut nominalizarea după eșecul unui candidat ceva mai moderat, Steve Scalise, și după demiterea tot de către facțiunea trumpistă a fostului lider, Kevin McCarthy.

Numirea unui șef la Camera Reprezentanților este crucială pentru procesul democratic american, în condițiile în care forul legislativ nu poate să răspundă la solicitarea președintelui Biden de finanțare cu 106 de miliarde de dolari, bani destinați ajutoarelor pentru Ucraina și Israel, pentru lupta anti-drog și pentru granița de sud a SUA.

De asemenea, fără o conducere la Camera Reprezentanților, SUA nu va putea evita închiderea parțială a agențiilor federale în 18 noiembrie, când guvernul american va rămâne fără bani alocați la buget.statele

Republicanii au votat 112 la 86 pentru retragerea nominalizării lui Jordan, într-o întâlnire cu ușile închise.

„Trebuie să o luăm de la capăt”, a spus Jordan. Este neclar cine ar putea fi liderul care să-i unească pe republicanii dezbinați și incapabili să-și facă ordine în propria majoritate.

Republicanii au o majoritate de 221 la 212, fiind nevoie de 218 voturi pentru câștigarea șefiei Camerei. Asta înseamnă că republicanii nu-și permite voturi contra, iar susținerea trebuie să fie cvasi-unanimă printre membrii conferinței republicane.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri