Analiză Ucraina a eliberat în câteva zile un teritoriu mai mare decât tot ce a cucerit Rusia în ultimele cinci luni. Cum va răspunde Kremlinul

Data actualizării: Data publicării:
Tancuri ucrainene în Harkov
Foto: Profimedia Images

În ultima săptămână, câmpul de luptă din estul Ucrainei a suferit o transformare surprinzătoare, după ce forțele ucrainene au lansat o ofensivă fulgerătoare prin care au reușit să străpungă liniile de apărare rusești și au recucerit peste 3.000 de kilometri pătrați de teritoriu, scrie CNN.

Suprafața de teren eliberată de armata ucraineană la finalul săptămânii trecute este mai mare decât întregul teritoriu capturat de ruși în operațiunile din Ucraina din luna aprilie și până în prezent.

Pe cât de bine gândită și executată a fost ofensiva, succesul ucrainenilor se datorează și deficiențelor armatei ruse. În multe zone din regiunea Harkov, soldații ruși erau prost organizați și echipați, iar mulți dintre ei nu au opus aproape deloc rezistență în fața asaltului armatei ucrainene.

Greșelile făcute și retragerea lor dezordonată spre est au făcut ca obiectivul „operațiunii speciale” a lui Vladimir Putin de a cuceri tot Donbasul să fie acum încă și mai greu de realizat.

Weekendul trecut, retragerea rușilor a continuat chiar și în zone din apropierea graniței care fuseseră ocupate încă din luna martie. În sate aflate la doar cinci kilometri de granița cu Rusia, steagurile ucrainene flutură din nou în bătaia vântului.

Ucraina-muniție
Muniție abandonată de ruși după retragerea dezorganizată din zona orașului Izium, în estul Ucrainei. Foto: Profimedia Images

Prăbușirea liniilor de apărare rusești a stârnit noi acuzații la adresa conducerii din partea unor personalități din Rusia și pe rețelele sociale.

În timp ce steagurile ucrainene au fost ridicate unul după celălalt în ultimele zile, întrebarea esențială care a ajuns în centrul atenției este cum va răspunde Kremlinul în fața acestui dezastru militar pentru Rusia.

Forțele proruse din Harkov - o adunătură de luptători „voluntari” și soldați slab pregătiți

Asaltul ucrainean din regiunea Herson pare să fi fost doar o încercare de a bloca forțele ruse în acea zonă, în timp ce adevăratul efort de eliberare al teritoriului ocupat a avut loc la sute de kilometri distanță.

„Oficialii militari ucraineni au raportat că elementele Districtului Militar de Est care au sprijinit operațiunile ofensive înspre Sloviansk au fost redistribuite spre Axa de Sud”, a spus pentru CNN Katerina Stepanenko de la grupul de analiză Institutul pentru Studiul Războiului.

Înlocuitorii lor, o adunătură de „voluntari cazaci, luptători din milițiile din Donețk și Lugansk și soldați din garda națională a Rusiei”, nu au fost în stare să-și îndeplinească misiunea. „Aceste forțe nu au fost suficiente pentru a apăra o linie a frontului vastă și complexă”, a explicat Stepanenko.

Ucrainenii au ales să atace prin cel mai slab punct al apărării rusești, acolo unde forțele proruse nu au putut face față asaltului extrem de mobil al armatei ucrainene care a făcut ca artileria rusă să fie inutilă.

Ucraina-blindate-rusești
Pe cât de bine gândită și executată a fost ofensiva, succesul răsunător al ucrainenilor se datorează și deficiențelor armatei ruse. În poză: blindate rusești abandonate în regiunea Harkov. Foto: Profimedia Images

Ministerul rus al Apărării a încercat sâmbătă să descrie abandonarea pozițiilor din Harkov ca parte din planul de redirecționare a eforturilor militare înspre cucerirea regiunii Donețk. Adevărul, însă, este că pierderea teritoriilor din estul Ucrainei va complica aceste eforturi.

Până acum, rușii puteau să atace liniile de apărare ucrainene din Donețk din trei direcții: din nord, est și sud. Acum, axa de nord nu mai există, iar pericolul pentru centura industrială și împrejurimile orașului Sloviansk s-a diminuat semnificativ, precum și posibilitatea ca apărătorii ucraineni să fie încercuiți.

Cu alte cuvinte, câmpul de luptă din estul Ucrainei a fost redesenat în doar câteva zile.

Ramzan Kadîrov critică armata rusă și strategia Ministerului rus al Apărării

Cel mai influent – și surprinzător – critic public al situației din Ucraina este liderul cecen Ramzan Kadîrov, care a contribuit cu mii de luptători la ofensiva lui Putin. Într-o postare pe Telegram, Kadîrov a spus că se va adresa unor oficiali de top ai Ministerului Apărării pentru a le transmite mesajul său.

„Este evident că s-au făcut greșeli. Cred că vor trage câteva concluzii”, a spus liderul autoritar al Ceceniei. Sugerând că ar exista dezordine în rândul comandanților trupelor ruse din Ucraina, Kadîrov a spus că „dacă Statul Major al armatei ruse nu își dorea să plece, trupele nu s-ar fi retras”, dar soldații ruși „nu aveau pregătirea militară adecvată”, ceea ce a dus la abandonarea pozițiilor din Harkov.

Mai mulți bloggeri ruși influenți din domeniul militar au fost încă și mai duri, descriind evenimentele din ultimele zile drept o „catastrofă” și un eșec complet al serviciilor de informații.

Ramzan Kadyrov in Moscow
Ramzan Kadîrov a spus că se va adresa unor oficiali de top ai Ministerului rus al Apărării pentru a le transmite mesajul său critic la adresa operațiunilor militare ale armatei ruse din Ucraina. Foto: Profimedia Images

„Acum putem observa rezultatul iresponsabilității criminale a celor care au fost responsabili pentru această direcție”, a scris Zakhar Prilepin, un blogger cu 250.000 de urmăritori pe Telegram. „Operațiunea militară specială s-a terminat de mult. Acum are loc un război”.

Un alt blogger pro-Putin a redistribuit o postare a canalului de Telegram Partizan de pe linia frontului prin care acuza autoritățile că și-au abandonat trupele. „Soldații erau pe jos cu o mitralieră și un sac”, scria în acea postare. „Abandonați de comandament, neștiind în ce direcție să se deplaseze, mergeau la întâmplare”.

În acea postare, autorul care se descria drept un naționalist ortodox rus scria că în timp ce ura față de inamic crește, „ura față de guvern și comandanți crește încă și mai mult”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

În timp ce trupele sale se retrăgeau în grabă de pe linia frontului, Putin inaugura o roată uriașă de observație din Moscova. La o zi după ce a fost inaugurată, roata a început deja să întâmpine dificultăți tehnice.

Următoarea mișcare a Kremlinului. Opțiunile sunt limitate

Care va fi următoarea mișcare a Kremlinului, după ce trupele sale au trecut prin cea mai grea săptămână, poate, din întreg războiul din Ucraina?

Armata rusă pare să ducă lipsă de trupe de calitate. În timp ce unele batalioane se reorganizează, oficialii americani spun că rușii nu mai au destulă muniție, având nevoie să se aprovizioneze chiar și din Coreea de Nord.

Ucraina-electricitate
După ce ucrainenii au străpuns liniile de apărare ale rușilor din regiunea Harkov, armata rusă a bombardat cu rachete mai multe centrale electrice. Atacurile au lăsat o parte din estul Ucrainei fără curent electric. Foto: Profimedia Images

Cu toate că armata rusă poate dispune în continuare de forțe considerabile, în special în ceea ce privește artileria și lansatoarele de rachete, săptămâna trecută a arătat mai probleme de motivație și leadership.

Bloggerii ruși spun că este nevoie de o regândire radicală a războiului din Ucraina. „Mobilizarea economiei și a industriei. Crearea unui centru de control politic pentru război”, a scris unul dintre comentatori.

Igor Strelkov, fostul lider al miliției separatiștilor proruși din Donețk, a spus că a venit timpul „să începem să luptăm cu adevărat (cu lege marțială, mobilizare a armatei și a economiei)”.

Putin s-a obținut până acum să declare o mobilizare generală, o decizie care s-ar putea dovedi foarte nepopulară. Rămâne de văzut dacă Kremlinul își va dubla eforturile pentru a termina ceea ce a început sau va încerca să obțină un compromis la masa negocierilor.

A woman takes a selfie as the people climb on the display of a destroyed Russian Multi Rocket Launch System Vehicle (MLRS) on the streets of Kyiv. As dedicated to the upcoming Independence Day of Ukraine, and nearly 6 months after the full-scale invasion
Ucrainenii au ales să atace prin cel mai slab punct al apărării rusești, acolo unde forțele proruse nu au putut face față asaltului extrem de mobil al armatei ucrainene care a făcut ca artileria rusă să fie inutilă. Foto: Profimedia Images

Prima opțiune pare greu de îndeplinit după evenimentele de săptămâna trecută; a doua opțiune ar fi umilitoare. A treia posibilitate, care ar putea să fie cea mai probabilă, ar fi ca Rusia să continue războiul de uzură pe care l-a dus până acum prin care epuizează multe resurse în schimbul unor câștiguri teritoriale minuscule.

Rusia deține în continuare o cincime din teritoriul Ucrainei, potrivit BBC, ceea ce înseamnă că războiul este în continuare departe de a se fi terminat.

Dar, acum, trupele ruse au de-a face cu un adversar care este pe val și aprovizionat în mod constant cu ajutoare militare din Occident. Victoriile obținute de ucraineni pe câmpul de luptă îi vor încuraja și mai mult pe aliații ucrainenilor să le ofere sprijin în lunile critice care urmează.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cel mai periculos lucru de pe Pământ: dacă stai lângă el 5 minute, te omoară în 2 zile și este foarte aproape...
Digi FM
Cât de grea este proba fizică de la recrutarea MApN. Ce trebuie să știi dacă ai tatuaje
Pro FM
Benny Blanco, primele declarații despre povestea de iubire pe care o trăiește cu Selena Gomez: „Râdem toată...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
OFICIAL Cum pot primi pensionarii 1000 de lei în plus la pensie ? Exista o singură condiție
Digi FM
Colegii lui Mihai Onilă, revoltați după ce acesta a decis să plece din trupa AXXA: „Vom continua fără el, să...
Digi World
Boala despre care se cunosc „şocant” de puţine lucruri, potrivit experţilor
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Hailey Bieber a postat noi imagini cu burtica de gravida. Vezi ce pofte are vedeta in sarcina: “Nu ma...