UE se teme de revenirea lui Trump la putere și de scăderea sprijinului militar al SUA pentru Ucraina. Liderii cer investiții în apărare

Data actualizării: Data publicării:
ARMATA UE
Invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina și perspectiva revenirii lui Donald Trump în 2024, în calitate de președinte al SUA, a convins UE să acorde mai multă atenție apărării. FOTO: Profimedia Images

UE vrea să își sporească și să își modernizeze capacitățile de apărare, pentru a contracara Rusia, în contextul "unui climat global plin de amenințări", se arată într-un proiect al unei declarații ce va fi prezentată la o reuniune informală a liderilor europeni, ce va avea loc pe 6 octombrie, la Granada. Conform textului consultat de POLITICO, extinderea UE este percepută de oficialii blocului comunitar drept o "investiție în pace". Aceștia mai cred că perspectiva revenirii lui Trump la putere în SUA în 2024 ar putea reduce sprijinul militar acordat Ucrainei și ar putea să schimbe peisajul regional de securitate.

"Ne vom consolida capacitățile în domeniul apărării și vom investi mai mult pentru a dezvolta baza tehnologică și industrială europeană de apărare", se arată în draftul declarației reuniunii informale a șefilor de stat sau de guvern din UE, care va avea loc săptămâna viitoare la Granada, în Spania.

Invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina și perspectiva revenirii lui Donald Trump în 2024, în calitate de președinte al SUA - lucru ce ar putea conduce la mai puțin sprijin militar pentru Kiev - i-a forțat pe liderii de Bruxelles să își regândească abordarea în materie de apărare.

Care este scopul Declarației de la Granada

Așa-zisa "declarație de la Granada" are ca scop pregătirea unei direcții politice pentru următoarea Comisie Europeană, abordând diverse teme importante pentru blocul comunitar, precum competitivitatea, migrația și extinderea.

În ceea ce privește extinderea UE, textul arată că aceasta va consolida "suveranitatea europeană și reprezintă o investiție geostrategică în pacea, securitatea, stabilitatea și prosperitatea continentului nostru".

Cu toate acestea, atât UE, cât și viitoarele state membre trebuie să fie pregătite, iar "Uniunea trebuie să demareze pregătirea internă necesară" în ceea ce privește extinderea sa.

În ceea ce privește textul consultat de jurnaliști, acesta poate suferi modificări în perioada premergătoare summitului din Spania din 6 octombrie.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri