Alegeri în Germania. Extrema-dreaptă ar putea intra în Parlament

Data actualizării: Data publicării:
afd sigla

În 2015, Angela Merkel anunţa deschiderea graniţelor pentru sute de mii de refugiaţi care fugeau din calea războiului. A fost o decizie care a marcat cel de-al treilea mandat al şefului guvernului. Între timp, sutele de mii de oameni au devenit peste un milion, iar efectele s-au văzut în politica germană. Creşterea numărului de refugiaţi a însemnat şi o creştere în sondaje a extremiştilor de dreapta. Aşa că acum, Germania este în faţa unei situaţii fără precedent în politica post-nazistă: posibilitatea foarte mare ca naţionaliştii extremişti să intre în parlamentul federal.

„Vom reuşi acest lucru (integrarea refugiaţilor, n.red.), iar dacă vom întâmpina obstacole, le vom depăşi”, spunea cancelarul Angela Merkel în august 2015.

În vara anului 2015, Angela Merkel îşi îndemna conaţionalii să le ofere o primire călduroasă refugiaţilor care băteau la porţile Germaniei. Ţara avea în faţă un scenariu sumbru: până în 2060, populaţia urma să scadă cu până la 13 milioane de locuitori.

Au trecut doi ani de la acel moment, iar în Germania au ajuns între timp peste un milion de solicitanţi de azil. Pentru unii nemţi, această politică a uşilor deschise a fost binevenită. Alţii, precum partidul de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania cred că politica uşilor deschise se va dovedi dezastruoasă pentru ţară.

„Islamul nu aparţine Germaniei, ceea ce este un adevăr istoric, iar noi o spunem foarte clar: nu vrem să devenim o societate influenţată tot mai mult de Islam”, a declarat Beatrix von Storch, vicepreședintele AfD.

Politica extremiştilor de la Alternativa pentru Germania pare să aibă succes. Formaţiunea apare pe locul al treilea în unele sondaje de opinie, ceea ce înseamnă că pentru prima dată în Germania post-nazistă, un partid de extremă-dreapta ar putea intra în parlamentul federal. Huiduită, fluierată şi atacată pentru politica sa proimigraţie, Angela Merkel a rezistat de fiecare dată şi a îndemnat la calm.

„Trebuie să fiu sinceră şi să spun că dacă trebuie să ne cerem scuze pentru că le întindem o mână de ajutor celor aflaţi în nevoie, atunci aceasta nu este ţara mea”, a spus ea.

Există mulţi germani care împărtăşesc viziunea Angelei Merkel.Printre ei, şi locuitorii orăşelului Passau de la graniţa cu Austria, aflat anul trecut pe ruta migranţilor.

„Ce am putea face mai bine în legătură cu oamenii care imigrează e să-i integrăm. Integrarea e cheia. Dacă le dăm locuri de muncă, nu ne vor costa nimic. Există, cu siguranţă, destul de muncă”, spune un locuitor.

Urmăriţi de gloanţe şi obuze în ţările lor, alergaţi de poliţişti pe ruta migranţilor, refugiaţii au găsit în Germania şi Angela Merkel ajutorul de care aveau nevoie. Se simt aici ca acasă şi spun că le vor fi veşnic recunoscători celor care le-au întins o mână de ajutor.

„În 2015, doamna Merkel a spus că refugiaţii sunt bine primiţi aici şi sunt recunoscător pentru asta. Dar trebuie să le mulţumesc mai degrabă germanilor, pentru că pe doamna Merkel nu am cunoscut-o. Pe mine nemţii m-au ajutat în această ţară”, spune Amer Khalil, refugiat sirian.

Scrutinul de duminică nu va decide doar cine va conduce Germania, ci şi cine va avea un cuvânt greu de spus în politica europeană. Este motivul pentru care Digi24 urmărește îndeaproape scrutinul şi, în ziua alegerilor, Cosmin Prelipceanu va fi în Berlin cu o ediţie specială în care vor fi anunţate şi dezbătute rezultatele votului. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cel mai periculos lucru de pe Pământ: dacă stai lângă el 5 minute, te omoară în 2 zile și este foarte aproape...
Digi FM
Cine este Robert Fico, premierul împușcat după o ședință de guvern. Care este starea lui după ce a fost operat
Pro FM
Kelly Clarkson, adevărul despre transformarea ei: „Am luat medicamente ca să slăbesc, dar nu Ozempic!”...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
OFICIAL Cum pot primi pensionarii 1000 de lei în plus la pensie ? Exista o singură condiție
Digi FM
Colegii lui Mihai Onilă, revoltați după ce acesta a decis să plece din trupa AXXA: „Vom continua fără el, să...
Digi World
Boala despre care se cunosc „şocant” de puţine lucruri, potrivit experţilor
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Portalul dintre New York si Dublin a fost inchis din cauza “comportamentului neadecvat”