BUSINESS CLUB. Avantajele unei armate europene comune

Data publicării:
soldati nato - aco.nato.int

Programul celor cinci drone Global Hawk ce vor fi operate de 14 state europene în colaborare cu Statele Unite va costa în total 6 miliarde de euro. Fiecare țară beneficiară contribuie după posiblități. România cu 25 de milioane de euro. Este un preț mic pentru accesul la o tehnologie pe care țara noastră nu și-o poate permite de una singură. Dezvoltată în California, drona-spion Global Hawk, varianta de echipare 40, nu transportă armament. În schimb, poate executa misiuni militare și umanitare.

Avem nevoie de această capabilitate pentru a oferi informații militare și de supraveghere în timp real. Nu există niciun dubiu în această privință”, spune Jim Moseman, reprezentant al firmei proiectante.

Cu toate că este coordonat de Statele Unite, acest proiect a fost de fapt gândit în folosul Europei, care, în contextul evenimentelor din Ucraina, are nevoie mai mult decât oricând de o strategie militară comună. Însă o mână de avioane fără pilot nu este de ajuns. Colaborarea militară în interiorul Uniunii Europene trebuie să fie și mai strânsă.

Președintele Comisie Europene, Jean-Claude Juncker, declara luna trecută că în prezent politica de securitate a UE este asemănătoare cu o hoardă de găini.

Dar, dacă țările europene și-ar pune la comun bugetele militare, ar deveni o forță redutabilă pe scena mondială. Puse la un loc, bugetele de apărare ale celor 28 de state membre ar însuma 192 de miliarde de euro. Uniunea Europeană ar fi pe locul doi în lume la cheltuieli militare, deasupra Chinei și mult deasupra Rusiei.

Iar o armată a Uniunii Europene ar face achiziții comune de tehnică militară, de la vehicule militare până la nave și aparate de zbor. Ar putea astfel să își cheltuiască mai eficient banii. Însă existența unui buget militar unic nu le va mai permite țărilor membre NATO și UE să trișeze la alocarea banilor pentru armată. În Tratatul Atlanticului de Nord se prevede ca bugetele militare ale țărilor membre să se ridice la 2% din PIB.

Însă puțini sunt membrii NATO care respectă această prevedere. România va atinge pragul de 2% din PIB abia în 2017, după cum arată pactul politic semnat la începutul acestui an. În prezent, cheltuielile militare ale țării noastre se ridică la 1,4% din PIB, adică puțin peste două miliarde de euro.

În anii trecuți au existat discuții ca România și Bulgaria să își pună la comun marina și aviația militară. Fostul ambasador american la București, Mark Gitenstein, se număra printre promotorii acestei idei care până la urmă nu s-a mai concretizat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Primul medicament pentru regenerarea dinților, aprobat pentru teste pe oameni
Digi FM
Dan Negru a dezvăluit pe cine ar vota să conducă Bucureștiul: „Le-a făcut pe toate în doi ani! A scris și...
Pro FM
Fiica Antoniei s-a transformat într-o adolescentă superbă. Seamănă leit cu artista, e pasionată de dans și...
Film Now
Demi Moore nu e impecabilă numai la gale, ci și într-o zi banală. Cei 61 de ani ai săi nu descriu nici cum se...
Adevarul
Românii din Roșia Montană, El Dorado din Ardeal. „Se găsea aur și în noroiul drumurilor" FOTO VIDEO
Newsweek
Veronica", rolul pe care s-au „bătut" două fetițe. De ce a purtat perucă mica eroină a filmului?
Digi FM
Șefa de promoție de la un liceu din Arad, discurs neașteptat: „Școla m-a învățat să mă conformez, să mint...
Digi World
Cât detergent se pune în mașina de spălat. Mulți irosesc detergentul lichid
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
"Nici măcar nu ți se spune așa". Nicole Kidman, după ce buna ei prietenă, Reese Witherspoon, i-a reamintit...
UTV
Cum arata acum Oana Vincu, la 23 de ani de la destramarea trupei Genius. Vezi cu ce se ocupa acum membrii...