Cu o zi înainte de atacul din Istanbul, Erdogan a acuzat SUA și state din UE că protejează teroriști. „Joe Biden îl ascunde pe Gulen”

Data actualizării: Data publicării:
Erdogan, stă pe scaun și privește supărat.
Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei Foto: Profimedia

Statele Unite și unele țări din Uniunea Europeană îi protejează pe teroriști, inclusiv pe membrii Grupului Terorist Gulenist (FETO), a declarat, președintele Recep Tayyip Erdogan, sâmbătă, cu doar o zi înaintea atacului cu bombă de la Istanbul, relatează dailysabah.com.

„Cine îi protejează acum? În principal Grecia. Fug în Grecia, fug în Europa. Au fugit mereu acolo. Trăiesc în Germania, Franța, Olanda, Danemarca, Anglia și America.

„Și America îl ascunde pe acest om (liderul FETO, Fetullah Gulen). Cine îl ascunde? Președintele Joe Biden îl ascunde. Le-au dat un conac imens în Pennsylvania, unde locuiește acest om. Dacă mă întrebați unde este sediul teroriştilor, asta vă spun chiar acum”, a declarat Erdogan presei turce, după vizita sa în Uzbekistan, unde a participat la cel de-al nouălea summit al Organizaţiei Statelor Turcice (OST).

FETO și liderul său din SUA, Gulen, au orchestrat lovitura de stat din Turcia din 15 iulie 2016, în care 251 de oameni au fost uciși și 2.734 răniți. FETO a fost, de asemenea, în spatele unei campanii de lungă durată care viza răsturnarea regimului prin infiltrarea instituțiilor turcești, în special a armatei, poliției și justiției, potrivit lui Erdogan, citat de dailysabah.com.

Un număr necunoscut de guleniști, majoritatea personalități de rang înalt, au fugit din Turcia când tentativa de lovitură de stat a fost înăbușită. Un număr mare de guleniști părăsiseră deja țara, înainte de tentativa de lovitură de stat, după ce procurorii turci au lansat anchete cu privire la alte acuzații ale grupării. În ciuda cererilor de extrădare ale Turciei, și a acordurilor bilaterale, mulți membri FETO încă se bucură de libertate în diferite țări din întreaga lume. În urma tentativei de lovitură de stat din 15 iulie 2016, Turcia a cerut accelerarea proceselor de extrădare pentru membrii FETO din străinătate.

SUA, unde locuiește liderul FETO, Gulen, este ținta majorității cererilor de extrădare. Turcia a trimis până acum mai multe cereri de extrădare pentru Gulen la Washington, dar s-au observat puține progrese în extrădarea sa. Gulen, care a sosit în SUA în 1999, locuiește în prezent într-o reședință de lux în Saylorsburg, Pennsylvania, într-un exil autoimpus. Nu părăsește niciodată complexul bine păzit, dar oferă adesea interviuri televiziunilor și publicațiilor străine.

Ankara a cerut oficial extrădarea lui Gulen pe 19 iulie 2016 și a făcut presiuni asupra SUA de atunci, trimițând sute de dosare pline cu dovezi care îi implică pe Gulen și FETO în tentativa de lovitură de stat. Problema a fost ridicată în cadrul întâlnirilor bilaterale dintre oficialii turci și americani, în apeluri telefonice, scrisori și alte schimburi, mai precizează sursa citată.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri