Dezbateri aprinse în Austria din cauza unor imnuri regionale de inspirație nazistă

Data publicării:
tineri austrieci intr-un balcon fac salutul nazist
Dezbateri aprinse în Austria din cauza unor imnuri regionale de inspirație nazistă. Foto: Profimedia

Austria este în mijlocul unor dezbateri despre imnurile a patru landuri, după ce convingerile naziste ale autorilor au fost scoase la lumină de un grup de scriitori proeminenți, relatează The Guardian.

Autorii dezvăluirilor fac apel la politicienii regionali să admită că melodiile sunt izvorâte din epoca nazistă și îi îndeamnă să rescrie versurile imnurilor.

Potrivit grupului, sunt neadecvate imnurile a patru din cele nouă landuri ale țării. Scriitorii s-au adresat liderilor din Austria Superioară, Carintia, Austria Inferioară și Salzburg, îndemnându-i să ia măsuri de revizuire. În unele cazuri, se cere ca versuri întregi să fie șterse și, în plus, se impun cercetări istorice cu privire la autorii acestora.

Scriitorii care au ridicat această problemă, printre care Robert Menasse, Doron Rabinovici și Gerhard Ruiss, au fost acuzați de politicieni social-democrați din Carintia și de partidul de extremă dreapta FPO, care refuză cererea lor de revizuire, că intenționează să „anuleze istoria”.

Autorii neagă aceste acuzații. „În toate aceste cazuri, nu este vorba despre anularea istoriei”, a transmis grupul. „Este vorba de a ne disocia de antisemitism, rasism, naționalism și național-socialism, să ne asigurăm că neadevărurile politice din istorie s-au încheiat, și să ne asigurăm că nu vor fi reînviate”.

Imnul considerat cel mai nepotrivit este cel al Carintiei, al cărui text a fost scris de poeta Agnes Millonig, considerată o nazistă înfocată, care conține versurile: „Unde ne-am scris granițele cu sânge” și „Aceasta este frumoasa mea patrie”, făcând referire la Germania, stat care a anexat Austria în 1938. Scriitorii au cerut eliminarea acestor versuri.

Potrivit istoricilor, cel care a compus imnul Salzburgului, Ernst Sompek, a fost și el un entuziast nazist, aderând la partid când încă era ilegal, și care a compus muzică inspirată de și în numele partidului.

Așa-numitul cântec „Hoamatgsang” sau „Heimat” (Cântecul patriei) al Austriei Superioare, a fost scris în 1874 de Franz Stelzhamer, care era binecunoscut pentru opiniile sale antisemite, scriind într-un eseu în care cerea genocidul evreilor, că dorește „să elimine capul teniei evreiești”. Scriitorii spun că necesitatea de a accepta originile imnului Austriei Superioare și satira violent antisemită a autorului său este cu atât mai importantă, cu cât este statul în care s-a născut liderul nazist Adolf Hitler.

Imnul Austriei Inferioare a fost scris de membrul partidului nazist Franz Karl Ginzkey. Acolo, autoritățile locale au cerut un studiu istoric asupra cântecului, dar au insistat că nu este nevoie de modificarea textului.

Scriitorii au criticat versurile pentru că încurajează o „mentalitate supusă” și pentru că sunt „creații mediocre” și „exagerări patetice”.

Ei și-au arătat disponibilitatea de a colabora la orice rescriere a versurilor din cele 4 imnuri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri