Economia germană s-a contractat uşor în trimestrul al treilea. Care sunt perspectivele pe anii următori

Data publicării:
monede si bancnote euro, drapelul germaniei si un calculator de mana
Foto: Getty Images

Economia Germaniei, cea mai puternică economie din Europa, s-a contractat uşor în trimestrul al treilea, arată datele statistice oficiale publicate luni, afectată de diminuarea puterii de cumpărare şi majorarea dobânzilor.

Oficiul federal de statistică (Destatis) a informat că Produsul Intern Brut a scăzut cu 0,1% în trimestrul al treilea, comparativ cu trimestrul precedent. Aceasta este totuşi o performanţă mai bună decât contracţia de 0,3% prognozată de analiştii intervievaţi de Reuters, potrivit Agerpres.

În plus, Destatis a revizuit, în sus, şi estimările privind performanţele înregistrate de economia germană în trimestrul al doilea, până la un avans de 0,1%, faţă de stagnarea anunţată iniţial. Cifrele pentru primul trimestru al anului au fost şi ele revizuite, în sus, până la o stagnare, de la contracţia anunţată anterior.

Conform noilor estimări, Germania nu mai este în recesiune. Definiţia tehnică a recesiunii este două trimestre consecutive de contracţie a Produsului Intern Brut. Performanţele economice ale Germaniei în acest an au fost „puţin mai bune decât ne temeam”, a comentat Jens-Oliver Niklasch, economist la LBBW.

Consumul gospodăriilor a scăzut

Cu toate acestea, prima economie europeană continuă să fie afectată de preţurile mari la energie, la care se adaugă majorarea dobânzii de referinţă a Băncii Centrale Europene pentru a lupta împotriva inflaţiei şi încetinirea economiilor principalilor parteneri comerciali, cum este China.

Destatis a precizat că în trimestrul al treilea consumul gospodăriilor a scăzut, pe măsură ce inflaţia ridicată a continuat să erodeze puterea de cumpărare a consumatorilor. În schimb, investiţiile de capital au avut o contribuţie pozitivă asupra PIB-ului în trimestrul al treilea.

Previziuni de creștere economică în anii următori

La începutul lunii octombrie, Guvernul german a anunţat că se aşteaptă la o contracţie a economiei de 0,4% în acest an din cauza inflaţiei persistente, a preţurilor mari la energie şi diminuării schimburilor internaţionale. Prognozele revizuite contrastează cu creşterea economică de 0,4% prognozată în luna aprilie pentru acest an.

Guvernul de la Berlin prognozează însă că după contracţia de 0,4% în 2023 va urma o revenire pe creştere a Produsului Intern Brut, până la un avans de 1,3% în 2024 şi unul de 1,5% în 2025.

Fondul Monetar Internaţional şi-a redus şi el estimările pentru economia germană până la o contracţie de 0,5% în acest an, comparativ cu un declin de 0,3% prognozat anterior. De asemenea, un grup de mari institute economice germane a prognozat luna trecută o contracţie de 0,6% în acest an.

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Cum reacționează Simona Țăranu la avansurile fotbaliștilor. „Nu e mit e realitate”
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita