Erdogan amenință Atena cu rachetele Taifun: „Îi sperie pe greci/ Dacă nu stați calmi, Turcia nu va rămâne martoră”

Data publicării:
Turkish President Recep Tayyip Erdogan
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan. Foto: Profimedia Images

Turcia a avertizat Grecia că o rachetă ar putea lovi capitala elenă dacă „nu stați calmi”, astfel tensionând reorica împotriva Greciei, transmite Politico.

„Acum am început să fabricăm propriile noastre rachete”, a spus președintele turc Recep Tayyip Erdoğan în cadrul unui discurs susținut duminică în Samsun, în nordul Turciei. „Desigur, această producție sperie grecii. Când spui «Taifun», grecii se sperie și spun «Va lovi Atena». Păi, desigur că o va face”.

Taifun este o rachetă balistică de rază scurtă produsă în Turcia. Racheta a fost testată în octombrie deasupra Mării Negre și a lovit o țintă la o distanță de aproape 560 de kilometri, mai mult decât dublu față de rachetele din actualul arsenal al Turciei.

„Dacă nu stați calmi, dacă încercați să cumpărați ceva [pentru a vă înarma] de aici, de colo, din America în insule, o țară precum Turcia nu va rămâne martoră. Trebuie să facă ceva”, a adăugat Erdogan.

Turcia și-a intensificat retorica împotriva Greciei în ultimele luni în contextul în care Ankara vede o întărire militară pe insulele grecești din Marea Egee, aproape de țărmul Turciei. Într-o amenințare puțin voalată pe care o repetă, Erdogan a spus: „Putem veni dintr-o dată într-o noapte când e timpul”.

Săptămâna trecută, ministrul turc de externe Mevlüt Çavuşoğlu a avertizat Grecia să înceteze militarizarea insulelor din Marea Egee, altfel Ankara „va face pașii necesari pe teren”.

În ciuda faptului că sunt aliați NATO, țările vecine se contrează de decenii asupra unui număr de dispute bilaterale, inclusiv frontiere maritime, revendicări contradictorii asupra platformelor continentale pe care le dețin și lunga dispută asupra Ciprului.

La începutul anului, Grecia a cerut aliaților occidentali să încheie retorica inflamatorie a Turciei sau vor risca o altă situație precum Ucraina.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri