FNI german. Un producător de energie regenerabilă a înșelat 75.000 de oameni

Data publicării:
turbine eoliene 2

Producătorul de energie eoliană Prokon s-a umflat cu banii micilor investitori creduli. Printr-o campanie media amplă, firma a reuşit ajungă la o capitalizare de 1,4 miliarde de euro din vânzarea de certificate de participare la profit. Cu cât firma era mai profitabilă, cu atât creşteau şi câştigurile investitorilor. Reclama a prins foarte bine, mai ales că piaţa energiei verzi este pe val în Germania.

75.000 de oameni s-au îngrămădit să parieze, în medie, 17.000 de euro pe certificatele firmei. Randamentele promise erau mari, de 6%, cu mult peste dobânzile oferite de bănci. Presa nu a fost însă aşa de uşor de păcălit, care a publicat mai multe articole critice la adresa Prokon. Se punea întrebarea cum poate o firmă să plătească dobânzi duble faţă de câştiguri.

Bula s-a spart şi oamenii s-au grăbit să-şi recupereze banii. Nu au reuşit, însă, pentru că Prokon a intrat în insolvenţă ca să se protejeze. Firma este acum anchetată, dar cazul este fără precedent în Germania şi extrem de dificil de instrumentat. Şi asta pentru că certificatele pe care Prokon le-a vândut sunt un hibrid între titluri de valoare şi creanţe. Va fi extrem de greu pentru investitori să-şi recupereze banii.

Autorităţile de la Berlin vor să limiteze pe viitor vânzarea de produse financiare riscante, pentru a evita alte situaţii similare. Prokon are legături şi cu piaţa românească. Producătorul de cherestea Holzindustrie Torgau a cumpărat, acum patru ani, 10.000 de hectare de pădure în România, în zona Neamţului. Achiziţia a fost finanţată cu bani de la Prokon, singurul furnizor de capital pentru Holzindustrie Torgau la momentul respectiv.

După o explozie a pieței de regenerabile, Germania vrea acum să o mai tempereze. Cancelarul Angela Merkel vrea să taie din subvențiile care au alimentat dezvoltarea acestei piețe, din cauza costurilor mari în facturi pe care le-au adus centralele de energie verde. Schimbări se pregătesc și la nivel european. Comisia Europeană vrea ca statele să-și reducă poluarea, dar slăbește țintele stabilite până acum în această privință. Este o relaxare pe termen scurt, prin care Bruxelles-ul încurajează țările membre să-și întăreasca industriile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...