UE vrea să suprataxeze companiile producătoare de energie din alte surse decât gazul și să nu plafoneze exclusiv importurile din Rusia

Data actualizării: Data publicării:
kadri simson
Comisia Europeană nu a inclus un plafon general asupra prețului la gaze pe lista de măsuri sugerate statelor, înaintea întâlnirii de vineri. Foto: Profimedia Images

ACTUALIZARE 21:00 Miniștrii energiei din UE au însărcinat vineri Executivul de la Bruxelles în următoarele zile cu scrierea propunerilor de plafonare a profiturilor producătorilor de energie din surse altele decât gazul și susținerea companiilor din domeniu să supraviețuiască, transmite Reuters.

Însă în contextul în care aceștia căutau să protejeze cetățenii de prețurile tot mai mari la energie care au alimentat inflația pe continent la niveluri record, miniștrii au fost reticenți la propunerea de a plafona prețului gazului rusesc, care i-a divizat.

La ședința de urgență de la Bruxelles, miniștrii au cerut în schimb Comisiei Europene să propună plafoane extinse asupra prețurilor la gaze, având în vedere că executivul european în sine a revizuit fezabilitatea unei astfel de idei.

Țările UE au sprijinit și propunerile executivului de a oferi fonduri de urgență pentru companiile din Energie care se confruntă cu cerințe de lichidități tot mai mari și au însărcinat Comisia cu conceperea unor astfel de măsuri.

„Toată lumea este în grabă să găsească o soluție”, a spus ministrul suedez al energiei, Kașaiar Farmanbar, miniștrii fiind îngrijorați de impactul prețurilor uriașe la energie pentru gospodării și afaceri.

Panul UE pentru suprataxare, care încă nu este pus pe hârtie, ar pune guvernele să taie din profiturile în exces obținute din producția eoliană, nucleară și pe cărbune, companii care pot în prezent să-și vândă energia la prețuri record, determinate de costul gazelor, și să folosească banii pentru a diminua facturile consumatorilor.

Companiile din energie care folosesc combustibili fosili ar trebui să plătească o „contribuție de solidaritate”, arată un sumar al întâlnirii.

„A lua o parte din profiturile în exces și reciclarea lor pentru gospodării are sens”, a spus vineri ministrul irlandez al mediului, Eamon Ryan, despre recomandările Comisiei.

Comisia este pregătită să anunțe propunerile marți. Miniștrii energiei ar putea ține o altă ședință de urgență ulterior în cursul lunii pentru a negocia și a aproba planurile finale, a spus ministrul industriei din Cehia, Jozef Sikela.

„Dacă restricțiile de preț ar fi impuse exclusiv gazului rusesc, asta ar duce evident la o tăiere imediată a furnizărilor de gaze din Rusia”, a spus ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto.

Ministrul tranziției ecologice din Italia, Roberto Cingolani, a declarat că 15 state UE au fost în favoarea plafonului generalizat asupra prețurilor tuturor importurilor de gaze. Însă unele state, inclusiv Olanda, și-au exprimat îndoielile.

„Nu aș spune că există un sprijin larg pentru un plafon (al prețului la gaze) extins”, le-a spus reporterilor Hans Vijlbrief, secretar de stat olandez pentru industriile extractive.

România a susţinut măsuri precum plafonarea preţului gazelor ruseşti, existenţa unei platforme pentru achiziţia în comun a gazelor în UE, precum şi posibilitatea de accesare a unor linii de credit pentru companii din partea Băncii Central Europene, a transmis, vineri, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Comisia Europeană a avertizat că plafonarea prețului la gaz natural lichefiat în Europa ar putea risca o deviere a acestuia către alte regiuni în schimb, privând Europa de mult necesarul combustibil.

„Trebuie să avem grijă să nu punem în pericol securitatea situației noastre cu furnizarea”, a declarat comisarul European pentru Energie, Kadri Simson.

Executivul UE nu a inclus un plafon general asupra prețului la gaze pe lista de măsuri sugerate statelor, înaintea întâlnirii de vineri.

Livrările de gaze rusești prin principalele trei rute de conducte către Europa au scăzut cu aproape 90% în ultimele 12 luni, arată datele Refinitiv. Moscova a dat vina pe sancțiunile occidentale pentru întreruperile la furnizare cauzate de probleme tehnice.

VNG, unul dintre cei mai mari importatori de gaz natural rusesc în Germania, a devenit vineri cea mai recentă companie europeană din Energie care caută sprijin de la stat din cauza stopărilor de livrări ale Moscovei.

În contextul în care statele UE sprijină ideea unor „instrumente urgente de lichiditate” pentru a ajuta companiile în a face față necesarului de lichiditate financiară tot mai mare, șeful Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a spus vineri că guvernele, și nu băncile centrale, ar trebui să ajute companiile din Energie care se află sub stresul volatilității pieței.

---știre inițială---

Miniștrii energiei din Uniunea Europeană s-au întâlnit vineri pentru a încerca să ajungă la un acord cu privire la modul în care să-i protejeze pe cetățeni de creșterile uriașe ale prețurilor energiei, după ce Rusia a întrerupt treptat aprovizionarea cu gaze către Europa, relatează Reuters.

ministri energie prpfimedia
Miniștrii Energiei din UE discută cele 5 propuneri ale Comisiei pentru criza gazelor. Măsura care îi divizează pe europeni. Foto: Profimedia

Diplomații UE spun că statele membre susțin în linii mari propunerile Comisiei Europene de a ajuta companiile de utilități, pentru a preveni o criză a lichidităților, în condițiile în care acestea sunt nevoite să cumpere energie la prețuri mari, dar sunt divizate în ceea ce privește plafonarea prețului gazelor rusești.

Rusia, care a furnizat o treime din gazele naturale folosite de Europa, înainte de războiul din Ucraina, a declarat că va întrerupe complet livrările dacă va fi impus un plafon pentru prețul gazelor cumpărate de europeni.

Discuțiile de astăzi ale miniștrilor Energiei au mai degrabă ca scop să stabilească ce propuneri se bazează pe un sprijin mai larg și nu să ajungă la o decizie finală.

„Suntem într-un război energetic cu Rusia”, a spus ministrul ceh al industriei, Jozef Sikela, la sosirea la întâlnirea de urgență de la Bruxelles.

„Trebuie să trimitem un semnal clar că vom face tot ce este necesar pentru a ne sprijini consumatorii și economiile”, a adăugat el.

„Sunt destul de sigur că vom fi de acord în privința măsurilor de lichiditate, pentru a ajuta companiile”, a spus Sikela, adăugând că miniștrii vor depune eforturi pentru a „calma piețele”.

Însă diplomații au spus că propunerea de plafonare a prețurilor nu se bucură de unanimitate, unii dintre miniștrii spunând că nu va fi de ajutor, din moment ce livrările Moscovei în Europa au scăzut. Unele state din Europa Centrală care încă primesc gaz rusesc se tem că vor fi tăiate și ele de la aprovizionare.

„Nu vine atât de mult gaz rusesc în Europa, așa că nu văd valoarea adăugată a măsurii”, a spus pentru Reuters ministrul belgian al Energiei, Tinne Van der Straeten.

Statele baltice se numără printre cele care susțin ideea, spunând că un plafon ar priva Moscova de banii pe care îi folosește apoi pentru finanțarea acțiunilor militare în Ucraina.

Rusia a cerut ridicarea sancțiunilor occidentale, pentru ca livrările de gaz să fie reluate.

„Este un șantaj. Nu putem da înapoi, trebuie să fim uniți, trebuie să avem voința politică pentru a ajuta Ucraina să câștige", a spus ministrul eston al afacerilor economice, Riina Sikkut.

Propunerea de a stabili un prag pe veniturile producătorilor de energie și de a folosi surplusul de bani pentru reducerea facturilor consumatorilor a stârnit, de asemenea, rezistență în unele capitale europene.

Propunerea UE ar limita la 200 de euro pe megawat oră prețul plătit pentru energia electrică produsă de generatoarele eoliene, nucleare și pe cărbune, potrivit unui proiect consultat de Reuters.

Franța, care are cea mai mare producție de energie nucleară din Europa, spune că nu ar trebui aplicată aceeași limită tuturor producătorilor.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri