Ministrul de Externe al Irlandei: UE nu va răspunde la “amenințările” lui Boris Johnson în disputa de la granița cu Irlanda de Nord

Data publicării:
masina de politie la controlul de frontiera
Irlanda de Nord este supusă controalelor asupra transporturilor de peste mare, ca urmare a unei frontiere stabilite prin acordul post-Brexit. Foto: Profimedia Images

UE nu va renunța și nici nu va schimba controversatele acorduri Brexit privind granița în favoarea Irlandei de Nord, ca răspuns la “cererile sau amenințările unilaterale” din partea Londrei, a avertizat ministrul de Externe al Irlandei, transmite The Independent.

Simon Coveney a afirmat că Protocolul Nord-Irlandez a fost rezultatul poziției de negociere luată de Boris Johnson, spunându-le celor care s-au luptat pentru un Brexit dur: “Trebuie să vă asumați consecințele propriilor decizii”.

În vreme ce Dublin și-a dorit să fie “de ajutor” în stabilizarea comerțului, folosind flexibilitatea existentă din acord, cererea premierului Arlene Foster pentru a înlătura protocolul a fost “nerealistă”, a spus acesta.

Ministrul cabinetului britanic, Michael Gove, cere o extindere a perioadelor de grație până în ianuarie 2023, pentru a ușura fluxul de bunuri între Irlanda de Nord și Marea Britanie, ca urmare a întreruperii ce a dus la rafturi goale în supermarketuri și lungi întârzieri ale camioanelor care așteptau în porturi.

Boris Johnson a amenințat că va invoca măsurile de salvgardare din Articolul 16 al protocolului pentru a suspenda elemente din acord, cu câteva zile după ce a condamnat administrația de la Bruxelles că enunță aceeași amenințare în privința exportului de vaccinuri.

Premierul Irlandei de Nord: Protocolul privind granița este un “dezastru total”

Premierul Foster i-a cerut, joi, lui Boris Johnson să renunțe la protocol, pe care partidul ei l-a denunțat ca fiind un “dezastru total” pentru Irlanda de Nord.

„Protocolul privind Irlanda de Nord nu a funcționat, nu poate funcționa iar în ceea ce privește propunerile noastre către guvern, trebuie înlocuit”, a scris aceasta în Daily Telegraph.

“Într-adevăr, în Irlanda de Nord este o furie în creștere privind acordurile actuale. Balanța politică delicată și relațiile din Irlanda de Nord au fost afectate de Protocol”.

Foster a vorbit după ce Marea Britanie și UE au renunțat la unele controale din porturile Belfast și Larne, ca urmare unei “creșteri ale comportamentelor sinistre și amenințătoare”.

Însă Coveney a declarat pentru BBC Radio Ulster: “Este nerealist din partea lui Arlene Foster”.

„Nu este ceva ce este impus Irlandei de Nord de către UE. Este ceva pentru care au căzut de acord și au negociat ca urmare a tipului de Brexit pe care guvernul britanic la promovat și l-a dorit, și a fost de asemenea sprijinit de partidul DUP (partidul premierului nord-irlandez – n.red.)”, a mai afirmat acesta.

Coveney a recunoscut că au existat “probleme” cu implementarea acordurilor, care efectiv creează o frontieră în Marea Irlandei, punând afacerile să întocmească documentație și să facă verificări.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
Cine sunt cei 450.000 de pensionari ce primesc 2.700 lei lunar, deși au cotizat mai puțin de 15 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...