Nou scandal politic în Polonia. Puterea a instalat în toiul nopții o nouă conducere într-un centru de contraspionaj patronat de NATO

Data publicării:
MINISTERUL POLONEZ AL APARARII - WIKI

Sediul Ministerului polonez al Apărării FOTO: wikipedia.org

Guvernul condus de Beata Szydlo, format de partidul Lege și Justiție al lui Jaroslaw Kaczynski, a demonstrat deja că nu se teme de controverse, intrând în conflict deschis, în urmă cu câteva săptămâni, cu Tribunalul Constituțional, ceea ce a generat ample manifestații de stradă, reamintește France-Presse.

Oficiali ai Ministerului Apărării, însoțiți de jandarmeria militară, au pătruns în sediul serviciului de contraspionaj la ora locală 1:30, a declarat la televiziunea publică fostul șef al instituției, colonelul Krzysztof Dusza. „Le-am spus că prezența lor acolo este ilegală. Când au ieșit, am cerut jandarmeriei să pună sigiliu pe ușă”, a adăugat ofițerul.

Colonelul a încercat să convingă presa că încă mai ocupă această funcție, argumentând că el este în subordinea ministrului slovac al apărării și că este necesară o decizie comună polono-slovacă pentru a fi demis. Însă premierul slovac, Robert Fico, întrebat despre aceasta la Bruxelles, a spus că nu vede lucrurile așa. „Mi se pare că este o afacere care ține de suveranitatea Poloniei și nu voi comenta”, a declarat Fico, citat de agenția poloneză de presă PAP.

Și NATO a adoptat o poziție similară. „Centrul de excelență al contraspionajului din Polonia nu a fost încă acreditat de NATO”, a spus un oficial citat de AFP. „În general, centrele de excelență sunt centre de cercetare internaționale, finanțate și dotate cu personal la scară națională sau multinațională, pentru a conlucra cu Alianța, însă nu sunt organisme ale NATO”, a explicat acest oficial, citat sub acoperirea anonimatului.

Ministerul Apărării de la Varșovia a anunțat laconic într-un comunicat că l-a instalat la sediul acestui centru pe noul director interimar, colonelul Robert Bala.

Ulterior, un oficial al ministerului a precizat că responsabilii centrului erau demisionari de o săptămână și ocupau ilegal sediul, refuzând să se supună ordinelor superiorilor lor.

Fostul ministru liberal al apărării, Tomasz Siemoniak, a calificat această operațiune nocturnă drept un „scandal absolut”, un „fapt fără precedent într-o țară membră NATO” și a cerut scuze Slovaciei, în numele Poloniei.

Actualul ministru al apărării, Antoni Macierewicz, este considerat „un dur” al partidului Lege și Dreptate. Când era viceministru al apărării, în 2006, s-a făcut remarcat prin „epurările” ample operate în rândul serviciilor de informații ale armatei poloneze.

Crearea centrului NATO de excelență în contraspionaj - NATO's Counter Intelligence Centre of Excellence – a fost decisă oficial în octombrie, la Norfolk, în SUA. Instalat provizoriu la Varșovia, sediul său oficial va fi însă la Cracovia și va avea o filială de formare militară la Lest, în sudul Slovaciei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Ce pofte are Hailey Bieber de când este însărcinată: „Nu aveți voie să judecați”
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...