Noul regulament Schengen

Data publicării:
schengen iesire

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat joi cu o largă majoritate de voturi noul regulament Schengen, care prevede că toți cetățenii Uniunii Europene și din state-terțe care vin în UE sau pleacă din UE vor fi verificați sistematic în baze de date, cum ar fi cea a documentelor furate, informează Agerpres.

schengen iesire

Rezoluția a fost adoptată cu 469 de voturi pentru, 120 voturi împotrivă și 42 de abțineri. Raportorul PE privind noul regulament Schengen este eurodeputata română Monica Macovei (grupul europarlamentar Conservatorii și Reformiștii Europeni).

Noile reguli au fost agreate cu Consiliul UE la 5 decembrie 2016.

„Securizarea granițelor noastre externe înseamnă construirea unui scut puternic împotriva terorismului în Europa și protejarea dreptului la viață, corolarul tuturor drepturilor. Fiecare viață pe care o salvăm descoperind un potențial luptător străin merită efortul, iar verificările sistematice în bazele de date sunt un pas obligatoriu către protecția minimă pe care avem datoria de a o asigura cetățenilor noștri”, a spus Monica Macovei.

Noul regulament, care schimbă Codul Schengen pentru granițe (SBC), a fost prezentat de Comisia Europeană în decembrie 2015. El obligă statele membre să efectueze controale sistematice ale persoanelor care trec granițele externe ale UE în bazele de date cu documente furate și pierdute, în sistemul de informații Schengen (SIS) și în alte baze de date UE relevante. Verificările sunt obligatorii la toate granițele aeriene, maritime și pe uscat, atât la intrarea, cât și la ieșirea din UE.

Modificarea regulilor este un răspuns la amenințările teroriste în Europa, așa cum au demonstrat recentele atacuri din Bruxelles, Paris și Berlin, precum și fenomenul 'luptătorilor străini', adică cetățeni ai UE care se alătură grupurilor teroriste în zonele de conflict, cum ar fi Statul Islamic în Siria și Irak.

În cazul în care verificările sistematice întârzie prea mult traficul pe uscat sau pe mare, statele UE pot efectua verificări 'țintite', cu condiția ca un studiu de risc să fi arătat că acest lucru nu va crea amenințări printre altele la securitatea internă sau politicile publice. Cei care nu sunt subiect al unor verificări 'țintite' vor fi obligați să treacă printr-o verificare obișnuită care să dovedească validitatea documentelor lor de călătorie și să le confirme identitatea.

La granițele aeriene, statele membre pot utiliza verificări țintite pentru o perioadă de tranziție de șase luni după intrarea în vigoare a noului regulament. Această perioadă poate fi prelungită ulterior cu maximum 18 luni în unele cazuri excepționale, cum ar fi atunci când aeroporturile nu au facilități pentru a performa verificări sistematice în bazele de date și au nevoie de timp să se adapteze.

Noul regulament Schengen va intra în vigoare în a 20-a zi după publicarea în Jurnalul Oficial al UE. Regulamentul va fi aplicabil imediat, iar în cele mai multe state membre, simultan. Danemarca, Marea Britanie și Irlanda nu s-au raliat acestui regulament.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...