Papa Francisc a solicitat mai mult ajutor pentru victimele abuzurilor sexuale comise de clerici

Data actualizării: Data publicării:
papa francisc
Papa Francisc. Foto: Profimedia

Papa Francisc a cerut vineri mai mult ajutor în ţările în curs de dezvoltare pentru victimele abuzurilor sexuale comise de clerici, în timp ce i-a primit pe membrii comisiei sale, extrem de criticate, pentru protecţia minorilor, informează AFP.

Suveranul pontif, în vârstă de 86 de ani, a creat această comisie pontificală în 2014 ca răspuns la scandalul preoţilor pedofili care a discreditat Biserica Catolică.

Vineri, papa Francisc a criticat din nou „gestionarea defectuoasă” din partea conducerii Bisericii Catolice a acestui „teribil flagel”.

„Nu vă descurajaţi când pare că puţine lucruri se schimbă în bine. Perseveraţi şi mergeţi înainte”, le-a spus el membrilor nou numiţi ai comisiei.

Folosiţi-vă competenţele şi expertiza pentru a ajuta la repararea unui teribil flagel din Biserică, lucrând pentru a ajuta diferitele biserici particulare” din întreaga lume, a precizat pontiful.

Papa a invocat în special inegalităţile din Africa, Asia şi America de Sud, unde victimele nu beneficiază de acelaşi ajutor ca în ţările din emisfera nordică şi unde programele de formare a clerului sunt insuficiente.

„Nu este normal ca în cele mai prospere părţi ale lumii să existe programe de prevenire bine structurate şi bine finanţate, în care victimele şi familiile lor sunt respectate, în timp ce în alte părţi ale lumii victimele suferă în tăcere, fiind poate respinse sau stigmatizate atunci când încearcă să iasă în faţă pentru a povesti agresiunile suferite”, a subliniat pontiful.

Comisia pontificală s-a confruntat cu o serie de probleme încă de la înfiinţarea sa, două victime demisionând din organizaţie în 2017, în timp ce în martie, cel mai influent membru al acesteia, Hans Zollner, a renunţat la rândul lui la funcţii.

Zollner, ultimul membru fondator rămas, a acuzat comisia de probleme structurale şi de lipsă de transparenţă, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Francisc a încercat să consolideze comisia, integrând-o în departamentul Vaticanului responsabil cu tratarea cazurilor de agresiune sexuală comise de clerici. De asemenea, comisia a încheiat în aprilie un nou acord cu dicasterul (ministerul) Vaticanului pentru evanghelizare.

Şeful dicasterului pentru evanghelizare, cardinalul Luis Antonio Tagle, a recunoscut la momentul respectiv că a comunica bisericilor din alte regiuni legile şi orientările impuse de Vatican reprezintă o provocare.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cel mai periculos lucru de pe Pământ: dacă stai lângă el 5 minute, te omoară în 2 zile și este foarte aproape...
Digi FM
Cât de grea este proba fizică de la recrutarea MApN. Ce trebuie să știi dacă ai tatuaje
Pro FM
Benny Blanco, primele declarații despre povestea de iubire pe care o trăiește cu Selena Gomez: „Râdem toată...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
OFICIAL Cum pot primi pensionarii 1000 de lei în plus la pensie ? Exista o singură condiție
Digi FM
Colegii lui Mihai Onilă, revoltați după ce acesta a decis să plece din trupa AXXA: „Vom continua fără el, să...
Digi World
Boala despre care se cunosc „şocant” de puţine lucruri, potrivit experţilor
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Portalul dintre New York si Dublin a fost inchis din cauza “comportamentului neadecvat”