Polonia a sărbătorit 30 de ani de la căderea comunismului. Lech Walesa nu a fost invitat

Data actualizării: Data publicării:
polonia

Parlamentul de la Varşovia a aniversat de curând 30 de ani de la primele alegeri semi-libere, din 4 iunie 1989, care reprezintă practic începutul căderii comunismului, în Europa. Şefii parlamentelor din toate statele foste comuniste, precum şi dizidenţi din aceste ţări au fost invitaţi în capitala Poloniei să participe la această sărbătoare. Mişcarea anticomunistă Solidaritatea, precum şi numele iniţiatorului ei, Lech Walesa, omul al cărui nume este sinonim cu anticomunismul, au lipsit din discursurile oficialilor polonezi.

Sunt 30 de ani de la căderea comunismului. Parlamentul polonez a invitat toţi liderii parlamentelor din Europa Centrală şi de Est, dar şi din fostele state membre ale Uniunii Sovietice, alături de dizidenţi din aceste ţări, ca să aniverseze primele alegeri semi-libere din Polonia, considerate esenţiale pentru căderea comunismului. În 1989, mişcarea Solidaritatea condusă de Lech Walesa, care se opunea partidului comunist, a câştigat un număr copleşitor de locuri în parlamentul de la Varşovia. Acest a fost un prim pas spre prăbuşirea regimurilor totalitare din ţările est-europene. În zilele noastre, s-a sărbătorit separat ceea ce în urmă cu 30 de ani era o bucurie comună. De pe lista de invitaţi a lipsit chiar Lech Walesa, omul al cărui nume este sinonim cu anticomunismul. Aşa că la Gdansk s-a organizat o sărbătoare în paralel, cu acelaşi scop, la care a participat un alt polonez celebru, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Alexander Tomský, fost dizident comunist: Diferenţa dintre estici, cei care sunt la graniţa fostului imperiu sovietic, încă există într-o formă limitată: statele Baltice, Moldova, Ucraina, unde încă mai este un conflict, apoi avem Georgia, Kazakhstan şi alte ţări. Diferenţa este că unele dintre ele încă se mai luptă pentru libertate, pentru independenţă şi pentru drepturile omului. Această luptă este ceva. Noi, în Europa Centrală sau Europa Centrală şi de Est, cum se spune, aici avem această luptă la 30 de ani în spatele nostru. Este ceva ce s-a întâmplat, ceva din trecut.

Diviziunea dintre statele eliberate de comunism acum 30 de ani şi cele care n-au cunoscut acest tip de regim politic niciodată este tot mai vizibilă, în Europa. Aniversările separate din Polonia, ale unui eveniment atât de important sunt doar un exemplu despre cât de puţin ştim de fapt despre cei de lângă noi şi cât de simplu este să apară oricând o viziune care poate să altereze adevărul istoric.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...