Polonia va trebui să plătească UE amenzi de 70 de milioane de euro pentru că nu a desființat camera disciplinară a judecătorilor

Data actualizării: Data publicării:
Flags of European Union and Poland tied together hold by people protesting in massive public demonstration to support Poland's membership in EU
Foto: Profimedia Images

Executivul Uniunii Europene este pregătit să ceară Poloniei să plătească amenzi de aproape 70 de milioane de euro în următoarele săptămâni pentru că a eșuat în a desființa un sistem contencios de disciplinare a judecătorilor, au declarat surse pentru Reuters.

Camera Disciplinară pentru judecătorii din Polonia este unul dintre multele motive de dispută dintre stat și UE. Blocul comunitar acuză guvernul naționalist de la Varșovia de regres în ceea ce privește standardele democratice, inclusiv independența justiției. Însă Varșovia neagă acuzația.

„Regret că situația statutului de drept din Polonia nu arată semne de îmbunătățire iar judecătorii continuă să fie sub presiune. Vom continua să ne facem datoria pentru a apăra statul de drept și independența justiției”, a spus Vera Jourova, Comisarul european pentru Valori și Transparență.

Separat, un purtător de cuvânt al Comisiei le-a spus reporterilor că executivul din Bruxelles a primit ultima explicație a Poloniei în această dispută, adăugând: „UE are moduri de a se asigura că amenzile sunt plătite de Polonia”.

11 ianuarie a fost termenul limită ca Varșovia să transmită Comisiei când și cum va închide Camera Disciplinară a Curții Supreme din Polonia, cea mai înaltă instanță din UE dând ordin să fie suspendată, altfel statul plătește amenzi de 1 milion de euro pe zi.

Dacă răspunsul Poloniei nu mulțumește Comisia, care trebuie să impună legislația europeană, o sursă din executivul UE a spus, pentru Reuters, că instituția va trimite o factură Varșoviei, cu termen de 45 de zile în care poate plăti.

Până atunci, amenda va cumula aproape 70 de milioane de euro, a mai spus o a doua sursă din Comisie, adăugând că apelul la plata amenzii va fi trimis Varșoviei „foarte curând”, scria marți Reuters.

Un purtător de cuvânt al guvernului polonez nu a răspuns la solicitarea de comentariu din partea agenției de presă.

Un caz fără precedent

Întrevat despre acest caz, un adjunct al ministrului justiției din Polonia a acuzat săptămâna trecută UE că are „cereri ilegale” și a spus că Varșovia nu va ceda „șantajului”.

Partidul de la putere PiS a introdus noul sistem de anchetare a judecătorilor în 2017, în mijlocul unei acțiuni largi de modificare a sistemului judiciar care a fost denunțat că subminează independența instanțelor și a judecătorilor.

Asociația judecătorilor polonezi Iustitia, care acuză PiS de înjosirea instanțelor de judecată, spune că instituția de disciplină a suspendat șase judecători până acum, pentru că au pus la îndoială politicile guvernamentale, iar alți doi așteaptă o decizie.

Dintre cei șase, doi au fost suspendați pentru mai mult de un an, cazurile lor fiind realocate către alți judecători sau reîncepute, inclusiv un caz de ucidere a unul copil, a spus Iustitia.

Asociația a mai transmis că mai mult de 1000 de judecători au fost nominalizați de când PiS a schimbat legea care permite judecătorilor numiți de oficialii guvernamentali – și nu de către alți magistrați – să formeze completurile juridice.

Dacă Polonia continuă să refuze să plătească pentru că nu s-a conformat cu ordinul Curții de Justiție a UE – ale cărei decizii sunt obligatorii pentru toate statele membre – Comisia va lua în cele din urmă suma datorată din fondurile europene alocate Varșoviei.

Însă, nu este clar când se va întâmpla acest lucru, alte state UE implementând măsurile prescrise de CJUE sau au plătit prompt când nu s-au conformat.

Lipsa unui precedent sau o reglementare clară a UE ar putea duce la întârzieri procedurale și contre politice în această privință, ceea ce deja a dăunat reputației Poloniei, care este văzută ca model al tranziției democratice de la comunismul impus după al Doilea Război Mondial.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Billy Zane, de nerecunoscut în primele imagini din filmul „Waltzing With Brando”. Starul din „Titanic” îl...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
Cine sunt cei 450.000 de pensionari ce primesc 2.700 lei lunar, deși au cotizat mai puțin de 15 ani?
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...