Video Povestea fraților Bayraktar, producătorii celebrelor drone turcești. Critică Rusia fără reținere, deși unul este ginerele lui Erdogan

Data actualizării: Data publicării:
Drone Bayraktar.
Dronele Bayraktar au devenit un simbol al rezistenței ucrainene în fața armatei ruse, în primele luni de război. Foto: Profimedia Images

Dronele Bayraktar au devenit un simbol al rezistenței ucrainene în fața armatei ruse, însă puțini oameni știu povestea celor doi frați din spatele companiei care produce faimoasele aparate. Deși sunt discreți și discută rar cu jurnaliștii, Haluk și Selciuc Bayraktar au oferit un interviu pentru BBC, în care au vorbit despre viața lor și despre războiul din Ucraina.

Aparatele de zbor au devenit un simbol al rezistenței ucrainene în fața armatei ruse, însă puțini oameni știu povestea celor doi frați din spatele companiei care produce faimoasele aparate.

Haluk și Selciuc Bayraktar au lucrat încă din copilărie în fabrică și amândoi au urmat cursuri de elită în Turcia și în Statele Unite. Ulterior, s-au întors acasă pentru a „dezvolta capacitățile tehnologice ale țării” și au început să lucreze la compania Baykar, fondată chiar de tatăl lor în 1984, și care producea, inițial, piese de schimb pentru mașini.

Haluk, fratele mai mare, este Directorul General al companiei, iar dragostea pentru aviație i-a fost transmisă de tatăl său, care era pilot amator și pe care cei doi frați îl consideră „arhitectul dronelor Bayraktar”. Însă tatăl celor doi nu era implicat doar în activitatea firmei sale, ci era foarte activ și în mediul politic. El era membru al Partidului Justiție și Dezvoltare, care este la guvernare în Turcia. Așa a ajuns să-l cunoască pe Recep Erdogan, actualul președinte al Turciei. În 2016, cei doi au devenit rude după ce Selciuc, fratele mai mic, s-a căsătorit cu fiica lui Erdogan. El a fost criticat de unii cetățeni, care au asociat succesul firmei cu președintele turc. Selciuc neagă afirmațiile și spune că dronele erau deja pe piață atunci când el s-a căsătorit.

Cei doi frați susțin deschis Ucraina, iar de-a lungul războiului i-au donat, de mai multe ori, drone Bayraktar. Haluk susține că este mândru de faptul că tehnologia companiei sale sprijină Ucraina, iar el și fratele său critică, fără reținere, invazia Rusiei.

Haluk Bayraktar, director general al companiei Baykar: Este foarte emoționant și suntem foarte mândri de faptul că suntem unul dintre simbolurile acestei rezistențe majore a Ucrainei, mai ales acum când se confruntă cu o agresiunea gravă și cu un atac disproporționat. Obiectivele civile și cultura Ucrainei sunt atacate.

Selciuc Bayraktar, director tehnic al companiei Baykar: Atunci când viețile oamenilor sunt în pericol și mor chiar și copii, nu vreau să vorbesc despre niciun fel de tehnologie. Cred că (dronele Bayraktar n.r.) reprezintă un simbol al rezistenței.

Întrebat dacă ar vinde drone Rusiei pentru o sumă uriașă de bani, Haluk a spus că banii nu sunt o prioritate și că întregul sprijin al companiei se îndreaptă spre Ucraina. Totuși, se pare că ultimul cuvânt nu îi aparține, ci este o decizie atât a companiei cât și a statului turc, care ține cont și de interesele de politică externă.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri