Video Protest uriaș la Budapesta. Oamenii cer demisia premierului Viktor Orban

Data actualizării: Data publicării:
Zeci de mii de oameni protestează la Budapesta față de Viktor Orban
Zeci de mii de oameni protestează la Budapesta față de Viktor Orban. Foto: Profimedia

Zeci de mii de oameni protestează la Budapesta față de Viktor Orban. Mitingul este condus de Peter Magyar, fost aliat al lui premierului ungar. Protestatarii au mărșăluit către parlament, unii dintre ei strigând „Nu ne speriem” și „Orban demisionează!” Mulți poartă culorile naționale roșu-alb-verde sau steagul național, simboluri pe care partidul lui Orban le-a confiscat, potrivit manifestanților.

„Acestea sunt culorile naţionale ale Ungariei, nu cele ale guvernului”, a declarat Lejla, în vârstă de 24 de ani, care a călătorit la Budapesta din Sopron, un oraş de la graniţa de vest a ţării.

Protestul a fost condus de Peter Magyar, în vârstă de 43 de ani, care a fost căsătorit cu fostul ministru al Justiţiei al lui Orban, Judit Varga, şi care, în cele din urmă, intenţionează să îşi lanseze propriul partid.

Trei protestatari intervievaţi de Reuters au declarat că Magyar le-a plăcut pentru că a fost apropiat de guvernul Orban şi cunoaşte din interior modul în care acesta funcţionează.

„Ştiam că există corupţie, dar el o spune ca un insider şi ne-a confirmat acest lucru”, a declarat Zsuzsanna Szigeti, angajată în sistemul de sănătate, în vârstă de 46 de ani, care purta un steag maghiar care îi acoperea tot corpul, potrivit News.ro. Ea a spus că este îngrijorată de sistemele de educaţie şi de sănătate şi că este îngrijorată de corupţie.

„Am încredere că va exista o schimbare”, a spus ea.

Magyar a devenit foarte cunoscut în februarie, când a făcut comentarii incendiare despre funcţionarea internă a guvernului. El l-a acuzat pe Antal Rogan, ministrul care conduce biroul lui Orban, că ar conduce un aparat de propagandă centralizat.

De asemenea, el a publicat o înregistrare a unei conversaţii cu fosta sa soţie, în care Varga a detaliat o încercare a unui consilier superior al şefului de cabinet al lui Orban de a interveni într-un caz de corupţie. Procurorii investighează în prezent declaraţiile.

Ancheta are loc într-un moment sensibil din punct de vedere politic pentru Orban, înaintea alegerilor europarlamentare din iunie, şi urmează unui scandal de abuz sexual care a dus la căderea a doi dintre aliaţii săi politici cheie - fostul preşedinte şi Varga - în februarie.

Potrivit datelor institutului de sondaje Median, publicate de săptămânalul de ştiri HVG la jumătatea lunii martie, 68% dintre alegători au auzit de intrarea lui Magyar în câmpul politic, iar 13% dintre aceştia au declarat că este probabil să sprijine partidul său.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri