Protestul „Sardinelor”. Manifestație masivă în centrul Romei împotriva lui Matteo Salvini

Data publicării:
Protestul „Sardinelor” la Roma vizează populismul și extrema dreaptă
Protestul „Sardinelor” la Roma vizează populismul și extrema dreaptă Foto: Twitter Mark Lowen

Zeci de mii de persoane au protestat, sâmbătă după-amiază, în centrul Romei, în piața San Giovanni, denunţând ascensiunea partidelor populiste de extremă-dreapta, mitinguri similare, de amploare mai mică, fiind organizate şi în alte oraşe europene, inclusiv la Londra şi Bruxelles, relatează cotidianul La Repubblica, citat de Mediafax.

Mattia Santori, fondatorul Mişcării antifasciste „Sardinele”, a declarat că la mitingul din centrul Romei au participat 100.000 de persoane, astfel că „obiectivul a fost atins”. Potrivit Primăriei din Roma, însă, la protest au participat circa 35.000 de oameni.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Manifestanţii cer seriozitate pe scena politică, denunţând mesajele populiste, în special cele de extremă-dreapta. Au cântat imnul național, cântecul antifascisc „Bella Ciao”, au ascultat discursuri și au chemat la respectarea imigranților și a drepturilor omului, aflate în centrul valorilor democrației.

„Mişcarea Sardinelor” a fost înfiinţată de Mattia Santori în noiembrie, în oraşul italian Bologna, fiind o replică la discursul dur al formaţiunii de extremă-dreapta Liga Nordului, condusă de fostul vicepremier italian Matteo Salvini.

Sâmbătă au avut loc proteste similare şi în alte oraşe europene. Mii de oameni s-au adunat în centrul oraşului Bruxelles, pentru a denunţa, conform organizatorilor, „deriva populistă a politicii italiene şi propagarea ideilor suveraniste şi rasiste la nivel european”, informează postul RTBF.

Sute de persoane au protestat şi în Paris, Londra, Dublin şi Frankfurt, potrivit cotidianului La Repubblica.

Cine sunt „Sardinele” și cum a apărut mișcarea

„Sardinele” sunt o nouă mişcare civică italiană creată ca reacţie împotriva liderului opoziţiei de dreapta radicală Matteo Salvini.

Mişcarea s-a născut cu o lună în urmă la Bologna, unde o acțiune tip „flash-mob” anunțată de patru necunoscuţi, în condițiile în care în oraș era așteptat Matteo Salvini, a adunat în mod surprinzător circa 15.000 de persoane care au protestat față de „discursul urii şi al diviziunii”. Pentru că participanții la acțiune au fost peste așteptări, oamenii au stat foarte înghesuiți, unii într-alții, și de aici a venit imaginea „sardelelor”. Acum, mișcarea „Sardinele” are peste 200.000 de simpatizanți pe Facebook.

De atunci, în mai multe oraşe ale Italiei, precum Milano, Florenţa, Napoli sau Palermo, s-au desfăşurat zeci de manifestaţii de acest fel, la care s-a cântat „Bella Ciao”, cântecul mişcării italiene de rezistenţă.

Dacă de obicei mişcările de protest se desfăşoară împotriva politicienilor aflaţi la putere, de data aceasta avem o acţiune împotriva unui politician aflat în opoziţie. Matteo Salvini, liderul partidului Liga şi fost vicepremier şi ministru de interne în precedentul guvern pe care formaţiunea sa l-a format cu Mişcarea cinci Stele (M5S), s-a remarcat prin măsurile economice cu caracter social şi cele împotriva imigraţiei ilegale, care l-au plasat în conflict cu Bruxelles-ul, în timp ce refuzul de a permite acostarea unor nave cu migranţi ale ONG-urilor i-a creat probleme de natură penală în Italia.

Înlăturat de la putere după ce M5S s-a aliat într-un guvern „pro-european” cu Partidul Democrat (PD), de stânga, partidul Liga rămâne totuşi cel mai popular în Italia, iar protestul de la Bologna a fost iniţiat după ce această formaţiune a câştigat alegerile locale din provincia Umbria, cunoscută ca bastion al stângii, scrie Agerpres.

„Prima manifestaţie a fost împotriva lui Salvini, apoi mişcarea a devenit o reafirmare a democraţiei: suntem antifascişti, pentru egalitate, împotriva intoleranţei, împotriva homofobiei”, declară Mattia Santori, unul dintre membrii cofondatori ai mişcării „Sardinelor”. Acesta şi alţi doi cofondatori, Andrea Garreffa şi Roberto Morotti, au explicat vineri presei străine care sunt aşteptările lor, afirmând că doresc „să redea politicii italiene forţa de atracţie” pentru a o face „cool” din nou.

Principalul organizator al protestului de sâmbătă de la Roma este Stephen Ogongo, un jurnalist în vârstă de 45 de ani originar din Kenya. El a creat pe Facebook acum două săptămâni pagina „Sardinelor”. A doua zi, 10.000 de persoane doreau să facă parte. După încă o zi, 20.000, a povestit acesta.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
Ion Dichiseanu, adevăratul Don Juan al filmului românesc. A fost iubitul unei dive mondiale
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Îndrăgostiți până peste cap. Richard Gere și soția sa au fermecat publicul cu gesturile lor romantice, pe...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...