Poliția olandeză, acuzată de rasism

Data actualizării: Data publicării:
arestat politie olandeza

Scandalurile privind presupuse acțiuni rasiste ale poliției sunt tot mai multe în Olanda, unde autoritățile au creat o aplicație pentru telefoane mobile prin care pot fi denunțate arestările efectuate pe baza așa-numitelor „profiluri etnice”, relatează agenția EFE, preluată de Agerpres.

arestat politie olandeza

Un scandal de acest fel a urmat după arestarea unei avocate de culoare care venise din SUA pentru un stagiu de practică la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) de la Haga. Avocata americană s-a plâns pe rețelele de socializare că a ajuns la spital „bătută și rănită”, după ce polițiști olandezi au arestat-o „cu violență” pentru că a încălcat regulile de circulație pe drumurile publice și a refuzat să se legitimeze.

Poliția olandeză a negat acuzațiile și a adresat o plângere oficială către CIJ, care la rândul ei a recunoscut că respectivele acuzații sunt nefondate și a prezentat scuze.

Deși acest incident a fost soluționat, el a readus în atenție resentimentele apărute în rândul populației după sosirea a zeci de mii de imigranți proveniți din afara Europei într-o țară care până nu demult era recunoscută pentru toleranța față de străini.

Între timp, a fost mediatizat și un alt incident petrecut cu câteva zile în urmă la Amsterdam, unde un băiat de culoare în vârstă de 12 ani a fost dus încătușat la secția de poliție după ce a refuzat să se legitimeze și s-a prezentat polițiștilor sub un nume fals. Scena a fost filmată de trecători și distribuită pe rețelele de socializare, ulterior având loc chiar și o manifestație în Piața Bijlmerplein din Amsterdam.

În luna decembrie, un refugiat în vârstă de 35 de ani a murit după ce a fost arestat la Maastricht. Ancheta este încă în derulare, dar unii martori susțin că polițiștii au folosit împotriva acestuia un spray cu piper și astfel s-a asfixiat.

În fața acestei situații, poliția olandeză a creat o aplicație pentru telefoane mobile, denumită „ControleAltDelete”, prin care se pot primi reclamații despre acțiuni ale poliției pe care denunțătorii estimează că s-ar încadra în categoria persecuțiilor împotriva „profilurilor etnice”.

Un purtător de cuvânt al poliției a declarat agenției EFE că aplicația este foarte solicitată, dar a refuzat să precizeze numărul cazurilor sesizate. „Sunt victime reale de profiluri etnice, dar și persoane care acuză poliția pe nedrept”, a declarat Peter Slot, responsabilul pentru „Diversitate” din cadrul poliției olandeze.

Toate aceste scandaluri amplifică și tensiunile pe scena politică a Olandei, unde la 15 martie vor avea loc alegeri legislative. În sondaje, pe primul loc se află formațiunea de extremă-dreapta condusă de Geert Wilders, Partidul pentru Libertate (PVV, antiimigrație).

Principalul adversar al lui Wilders, actualul premier liberal Mark Rutte, a publicat luni o scrisoare deschisă în care le-a cerut să plece din Olanda tuturor persoanelor „care refuză să se adapteze, care critică obiceiurile și resping valorile” olandeze.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
ADN-ul lui Alain Delon, solicitat într-o instanţă elveţiană pentru a determina o posibilă paternitate...
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
Cine sunt cei 450.000 de pensionari ce primesc 2.700 lei lunar, deși au cotizat mai puțin de 15 ani?
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...