Statele UE și eurodeputații negociază limitarea fluxului de cereale ucrainene

Data actualizării: Data publicării:
grafica cu grau si steagurile ucrainei si ue

Statele Uniunii Europene şi Parlamentul European deschid marţi seară negocieri pentru a prelungi excepţiile vamale acordate Ucrainei şi ar putea decide restrângerea importurilor de cereale ucrainene, transmite AFP.

În perspectiva discuţiilor, ambasadorii Celor 27 au acceptat luni să aibă în vedere o limitare a importurilor de cereale ucrainene în timpul analizării exceptării de la plata taxelor vamale pentru ţara aflată în război, au indicat surse diplomatice europene.

Potrivit acestora, o parte a ţărilor membre au încă rezerve, notează AFP, citată de Agerpres.

De partea sa, Franţa „a susţinut anumite propuneri poloneze” pentru a limita fluxul de cereale şi statele s-au pus de acord ”pentru a introduce «frâne de urgenţă»”, a dat asigurări o sursă franceză.

Fermierii europeni acuză un aflux de cereale, ouă şi carne de pasăre dinspre Ucraina, ceea ce duce la o prăbuşire a preţurilor în special în ţările vecine şi întreţine o concurenţă „neloială”, întrucât produsele ucrainene nu respectă anumite norme comunitare. Acest dosar alimentează nervozitatea din sectorul agricol din UE, în special în Polonia.

Pentru a consolida „măsurile de salvgardare”, Comisia Europeană a propus plafonarea importurilor în cazul a trei produse „sensibile” - carne de pasăre, ouă şi zahăr - la volumele medii din 2022 şi 2023, niveluri peste care taxele vamale ar urma să fie reintroduse.

Propunerea executivului UE fusese iniţial validată ca atare de statele membre în 21 februarie, dar Parlamentul European a votat masiv joia trecută în favoarea solicitării ca plafonarea să se extindă la cereale (grâu, orz, ovăz, porumb) şi la miere.

Eurodeputaţii vor printre altele ca perioada de referinţă să fie calculată pe baza mediei a trei ani (2021-2023), iar organizaţiile fermierilor critică faptul că plafonarea propusă de Bruxelles corespunde volumelor ridicate din ultimii doi ani, aflate la originea crizei.

Consiliul UE şi eurodeputaţii ar urma să ajungă la un compromis înainte de expirarea, la începutul lui iunie, a excepţiilor vamale aflate în vigoare.

„Trebuie găsit un echilibru corect între menţinerea sprijinului ferm pentru economia ucraineană şi adoptarea de «măsuri de salvgardare» pentru anumite produse ce merită o protecţie crescută potrivit datelor de pe piaţă”, a declarat marţi Olof Gill, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri