Statul francez reclamă în justiție o elevă din cauza unui denunț calomnios. L-a acuzat pe director că ar fi agresat-o din cauza vălului

Data actualizării: Data publicării:
gabriel attal la un eveniment
Premierul francez Gabriel Attal. Foto: Profimedia

Statul francez urmează să depună plângere pentru „denunţ calomnios” împotriva unei eleve de la Liceul Maurice-Ravel din Paris, care l-a acuzat pe directorul instituţiei de faptul că a agresat-o din cauza vălului pe care-l purta, anunţă miercuri premierul Gabriel Attal, relatează AFP.

Şeful Guvernului francez a catalogat acest incident drept „inadmisibil” şi „inacceptabil”.

Francezii sunt foarte ataşaţi de laicitate, pusă la încercare neîncetat”, a deplâns el.

Gabriel Attal a evocat „o formă de propagandă islamistă care se manifestă în instituţiile noastre şcolare”.

Plângerea depusă de către eleva de la Liceul Maurice-Ravel a fost clasată, a anunţat miercuri Parchetul Parisului, potrivit AFP.

Această plângere cu privire la violenţe nu a antrenat incapacitatea de muncă şi a fost clasată ca o „infracţiune insuficient caracterizată”, precizează Parchetul.

În paralel, o anchetă a fost deschisă cu privire la hărţuire cibernetică, în urma unor ameninţări cu moartea la adresa directorului, în legătură cu acest incident.

Directorul „le-a amintit (la 28 februarie) unui număr de trei eleve obligaţia de a-şi scoate vălul” islamic în incinta instituţiei, în vederea respectării legii, care interzice însemne religioase ostentative, a anunţat Parchetul la deschiderea anchetei, la începutul lui martie.

„Una dintre ele, majoră şi şcolarizată în BTS”, Brevet de Tehnician Superior, l-a „ignorat pe director, ceea ce a provocat o altercaţie”, a mai precizat Parchetul, potrivit AFP, citată de News.ro.

Directorul liceului a demisionat din „motive de securitate”, anunţa marţi liceul. El a părăsit funcția din motive de „confort personal”, declara marţi AFP Rectoratul Parisului, confirmând însă un mesaj intern al liceului.

Potrivit acestui mesaj, trimis marţi părinţilor, elevilor şi membrilor Consiliului de Administraţie, directorul „şi-a prăsit funcţia din motive de securitate”, în urma unor ameninţări cu moartea, o informaţie care nu a fost confirmată de către rectorat, care anunţa instalarea unui nou director la 25 martie.

Într-un mesaj adresat comunităţii educative, noul director anunţa că i-a fost încredinţată „misiunea, de către conducerea academică”, să asigure „interimatul până în iulie”.

Eleva care a făcut plângerea a declarat că a fost „lovită violent în braţ” de către director.

Ministrul Educaţiei Nicole Belloubet a efectuat o vizită la liceu, la începutul lui martie, în semn de susţinere a directorului, şi a deplâns „atacuri inacceptabile”.

Un tânăr în vârstă de 26 de ani, originar din Hauts-de-Seine, a fost reţinut în acest dosar

El urmează să fie judecat la 23 aprilie, la Paris, după ce a fost acuzat că l-a ameninţat cu moartea, pe internet, pe director.

Alt bărbat, arestat la jumătatea lui martie la Trouville, în Calvados, plasat în arest preventiv în cadrul anchetei, a fost eliberat.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri