Țara din Uniunea Europeană unde oamenii suferă cel mai mult de singurătate. Pe ce loc se află România

Data publicării:
Femeie singură
Persoanele care se simt singure tot timpul sau aproape tot timpul au în jur de 20% mai multe șanse să sufere de depresie. Foto: Profimedia Images

Cel puțin unu din zece cetățeni ai Uniunii Europene se simte singur aproape tot timpul, potrivit unui raport despre singurătate comandat de Comisia Europeană, scrie Euronews. Conform cercetării, Irlanda este țara europeană cu cei mai mulți locuitori care au declarat că se simt singuri.

În jur de 13% din locuitorii Uniunii Europene au răspuns că se simt singuri aproape tot timpul în primul sondaj de acest gen, realizat în toate țările membre UE, la care au participat 25.000 de persoane.

Proiectul a fost pornit cu scopul de a arăta cât de mult s-a răspândit „epidemia singurătății” provocată de perioadele lungi de carantină și izolare din timpul pandemiei de Covid-19.

Cele mai bune rezultate s-au obținut în Olanda, Cehia, Croația și Austria, acolo unde mai puțin de 10% dintre participanții la sondaj au spus că se simt singuri.

În România, între 14-16% dintre oameni au spus că se simt singuri aproape tot timpul. Franța și Suedia sunt celelalte țări din UE în care s-au înregistrat rezultate asemănătoare.

Singurătatea este o problemă mai mare decât în România în țări precum Bulgaria, Grecia, Cipru și Letonia (16-17%), în timp ce aproape toate statele europene aflate la vest de țara noastră au ieșit pe un loc mai bun: Polonia, Belgia (13-14%); Ungaria, Germania, Italia, Portugalia (12-13%); Spania (10%).

Persoanele care se simt singure tot timpul sau aproape tot timpul, potrivit raportului, au în jur de 20% mai multe șanse să sufere de depresie.

„Singurătatea nu este doar o problemă privată și individuală”, se precizează în raport. „Ea poate să împiedice coeziunea socială și ar trebui văzută ca o problemă socială și combătută astfel.”

Factorii culturali - și nu doar evenimentele personale - joacă un rol în singurătatea pe care o resimt oamenii. Utilizarea intensă a rețelelor sociale este asociată cu un nivel ridicat de singurătate, în timp ce site-urile online sunt „lipsite de intimitatea și de calitatea interacțiunilor offline”.

Singurătatea s-a înregistrat mai mult printre persoanele mai tinere întrucât aceștia sunt mai vulnerabili în fața evenimentelor majore care se petrec în viața personală din cauza dependenței față de rețelele sociale.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și...
Digi Animal World
Motivul pentru care un bărbat l-a rugat pe vecinul său să nu-și mai lase pisicile să stea la fereastră: „Îmi...
Film Now
Regizorul "Mad Max", adevărul despre tensiunile dintre Charlize Theron și Tom Hardy: "Doi actori foarte...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...