Un nou partid politic extremist din Germania îl laudă pe Putin și cere desființarea NATO. Șefa formațiunii are cetățenie rusă

Data actualizării: Data publicării:
berlin miting
Miting al partidului "Plecare spre pace-suveranitate-dreptate". FOTO: Facebook

"Plecare spre pace-suveranitate-dreptate" este numele unei formațiuni cu simpatii pro-ruse care a apărut de curând în peisajul politic din Germania. Situat la dreapta de AfD, noul partid are un program declarat anti-occidental, prin care susținătorii săi, opozanți ai guvernului federal, cer desființarea NATO. Formațiunea, care este condusă de Elena Kolbasnikova, o activistă rusă obișnuită a demonstrațiilor pro-Kremlin care a declarat că iubește sufletul mare al lui Vladimir Putin, a primit sub umbrela sa numeroși membri, precum extremiști proveniți din partide radicale de dreapta, conservatori de religie islamică cu antecedente penale, dar și persoane active în mișcări coronascepetice şi anti-vacciniste, relatează RFI

Cu toate că are un nume complicat - Aufbruch Frieden-Souveränität-Gerechtigkeit, tradus cu aproximație astfel: Plecare spre pace-suveranitate-dreptate -, noul partid are o direcție ideologică clară. Cu o doctrină transparentă şi evident extremistă de dreapta, formațiunea se detașează în câteva puncte de ideologia partidului naţionalist-autoritar Alternativa pentru Germania (AfD), afișând ostentativ simpatia față de Putin.

Dacă cel puţin la nivelul conducerii AfD a condamnat invazia din Ucraina, partidul Aufbruch (Plecarea) susţine aşa-zisa «operaţiune» militară comandată de Vladimir Putin în țara vecină.

Ironizînd presa din Germania, care a evidenţiat apropierea formaţiunii de Putin, unul dintre liderii noului partid, Bernhard Falk, a declarat în timpul unui miting că îl susține cu adevărat pe liderul de la Kremlin.

"Mass-media ne etichetează mereu drept oameni care-l înţeleg pe Putin. Declar aici foarte limpede că eu nu sunt unul care-l înţelege pe Putin, ci sunt un susținător al lui Putin", a spus acesta.

Falk este un etnic german, cunoscut pentru ieşirile sale antisemite, convertit la islam. În public se prezintă deseori sub numele Bernhard Uzun sau Muntasir bi-llah. În 1999, Falk a fost condamnat la 13 ani de închisoare pentru acţiuni teroriste. A fost eliberat din detenţie în 2008, mai arată sursa citată.

Şefa partidului iubeşte sufletul mare al lui Putin

Şefa noului partid este Elena Kolbasnikova (Елена Колбасникова), care susţine ca este o luptătoare pentru pace. Activista trăieşte în Germania şi are cetăţenia rusă. În ultimii ani, Kolbasnikova a fost o prezenţă constantă la demonstraţiile pro-ruse, deghizate în manifestaţii pacifiste.

Într-un interviu televizat, ea îl elogiază pe Putin şi susţine că acesta are o inimă mare, dorind fiecărui om să aibă o inimă asemănătoare.

Secretarul general al formațiunii este un etnic sârb cu paşaport german

Din conducerea partidului Aufbruch mai face parte şi Ioviţa Iovici, un etnic sârb cu cetăţenia germană.

Nu e nici un secret că, pentru mulţi est-europeni, partidele extremiste de dreapta din Germania au o deosebită forţă de atracţie. Persoane născute în Europa de Est, inclusiv în România, ocupă posturi cheie atât în Alternativa pentru Germania (AfD), cât şi în partidul Aufbruch. Chiar dacă AfD s-a distanţat formal de Moscova, în interiorul partidului există o facțiune putinistă care s-a coagulat în jurul lui Hans-Thomas Tillschneider. Acesta s-a născut la Timişoara şi este, în prezent, vicepreşedintele grupului parlamentar AfD din landul Saxonia-Anhalt.

Afinităţile politice existente între grupul Tillschneider din AfD şi secretarul general al partidului Aufbruch, etnicul sârb Ioviţa Iovici, se desprind din declaraţiile lor publice, din interviuri sau din discursuri ţinute la diversele mitinguri.

La o demonstraţia din Berlin, pseudopacifistul sârbo-german Iovici a atacat guvernul federal, cerând oprirea furnizării de armament pentru Ucraina: "Acuz, aici şi acum, pe voi, trădătorii Germaniei. Da, sunt împotriva trimiterii de arme în zone de război! Armele niciodată nu au dus la pace".

Pentru Iovici, care este şi editorul canalului «TV Russia», urmărit de o numeroasă comunitate rusofilă, problema, cum zice el, nu e preşedintele rus, ci cancelarul Scholz şi ministra de Externe Baerbock.

Vorbind la Berlin în faţa unor demonstranţi care flutură steagurile Federaţiei Ruse, discursul lui Iovici alunecă spre extremisme verbale cu accente antisemite.

"Germania îşi declară solidaritatea nelimitată cu statul sionist, sprijinindu-l cu arme şi bani. Este o ruşine. Trebuie să ne fie ruşine".

Antiamericanism asumat

Din conducerea acestui nou partid mai face parte şi Markus Beisicht. El este şi candidatul de frunte al partidului care se pregăteşte pentru europarlamentare, sperând să câştige cât mai multe mandate. Fără ocolişuri, avocatul Beisicht a mărturisit într-un interviu televizat că partidul este "apropiat de Federaţia Rusă şi o sprijină din mai multe puncte de vedere".

"Asta este diferenţa între partidul Aufbruch şi celelalte formaţiuni parlamentare din Germania", a subliniat acesta

Potrivit acestuia, Aufbruch luptă contra «omului american unidimensional» ("amerikanischer Einheitsmensch"), care ne distruge tradiţiile, iar Rusia şi preşedintele Putin sunt "modele" care joacă un rol în această luptă.

Beisicht nu-şi ascunde ambiţiile politice actuale, după ce în trecut a activat deja în alte organizaţii extremiste de dreapta, precum Partidul Republican.

Cu toate că acest partid extremist încă nu dispune de forţa necesară pentru a deveni o opțiune la Alternativa pentru Germania (AfD) pentru care ar vota 20% din electorat, boua formaţiune are şanse să obțină câteva mandate în viitorul Parlament European. Acolo se va alătura altor formaţiuni naţionalist-autoritare care vor forma un grup parlamentar eurosceptic şi iliberal.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri