Ursula von der Leyen o propune pe fosta eurodeputată Iliana Ivanova pentru funcția de comisar european din partea Bulgariei

Data publicării:
iliana ivanova in parlamentul european portret
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus miercuri ca fosta eurodeputată Iliana Ivanova să fie noul comisar european pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineretPreşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus miercuri ca fosta eurodeputată Iliana Ivanova să fie noul comisar european pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, Foto: Profimedia

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus miercuri ca fosta eurodeputată Iliana Ivanova să fie noul comisar european pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, după ce predecesoarea acesteia, Mariya Gabriel, a demisionat din funcţie în luna mai pentru a încerca să formeze un guvern în Bulgaria.

Într-o declaraţie, Von der Leyen a transmis că i-a intervievat pe cei doi candidaţi propuşi de Sofia - Iliana Ivanova şi Daniel Lorer - şi că, deşi ambii au demonstrat un mare angajament faţă de Uniunea Europeană şi activitatea comisarului şi au experienţa relevantă pentru această funcţie, a ales să o propună pe Ivanova.

Iliana Ivanova, în vârstă de 44 de ani, are o experienţă semnificativă în afacerile europene, fiind membră a Curţii de Conturi Europene din 2013 şi, înainte de aceasta, membră a Parlamentului European între 2009 şi 2012 şi vicepreşedintă a Comisiei pentru control bugetar, a explicat şefa CE.

Potrivit lui Von der Leyen, experienţa sa anterioară va fi crucială pentru punerea în aplicare a programului de cercetare Orizont Europa, pentru îmbunătăţirea performanţei bugetului UE pentru cercetare şi pentru obţinerea unui impact mai bun pe teren.

Mariya Gabriel a demisionat din funcţia de comisar pe 15 mai pentru a accepta mandatul de a încerca să formeze un guvern în Bulgaria, iar pe 6 mai a preluat portofoliul de vicepremier şi şef al afacerilor externe în noul executiv al ţării sale.

Ea însăşi devenise, de asemenea, comisar la jumătatea mandatului, în iulie 2017, înlocuind-o pe bulgara Kristalina Georgieva, care demisionase din funcţie pentru a-şi asuma conducerea Băncii Mondiale (BM) şi acum conduce Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Parlamentul European va trebui să valideze candidata Bulgariei în urma unei audieri, în care îi va evalua cunoştinţele despre portofoliul pe care şi-l va asuma şi va verifica dacă nu are conflicte de interese. Consiliul trebuie, de asemenea, să îi dea undă verde.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
ITP obligatoriu la 6 luni pentru anumite mașini: când se impune și ce activități vizează noua lege din România
Digi FM
“A ieșit la atac când s-a văzut cu sacii în căruță”. Reacția unor profesori după discursul tranșant al șefei...
Pro FM
Rochie mulată și decupată pe tot abdomenul, atitudine de milioane. Alexandra Stan e stăpână pe propria...
Film Now
A fost soție de actor și obișnuia să strălucească. Acum trăiește pe străzi, caută prin tomberoane și tot ce...
Adevarul
Parodii virale ale influencerilor pe tema alegerilor: „Ca primarul - a furat, dar a si făcut"
Newsweek
SUA desfășoară forțele nucleare. Rusia trimite în Cuba fregată cu Zircon. O nouă criză a rechetelor?
Digi FM
Pepe, nuntă pe malul lacului, în ziua în care fiul lui a împlinit 2 ani. Cununie religioasă în aer liber...
Digi World
Cât detergent se pune în mașina de spălat. Mulți irosesc detergentul lichid
Digi Animal World
Un bărbat refuză să spună în public numele câinelui, după ce iubita sa l-a botezat: „Se simte jenat”
Film Now
Câți bani a câștigat Tom Hanks pentru rolul din „Forrest Gump” datorită unei clauze de geniu din contract
UTV
Cum arata acum Oana Vincu, la 23 de ani de la destramarea trupei Genius. Vezi cu ce se ocupa acum membrii...