Un important club exclusivist din Londra permite accesul femeilor pentru prima dată în 200 de ani

Data publicării:
clubul privat garrick din Londra
Printre membri clubului se numără personalităţi precum regele Charles, politicieni de rang înalt, jurnalişti, judecători şi actori. Foto: Profimedia

Clubul Garrick din Londra a votat pentru permiterea accesului femeilor în rândul membrilor săi, pentru prima dată de la înfiinţarea din 1831, drept reacţie la presiunea crescândă exercitată de public pentru încetarea practicilor sale arhaice exclusiv masculine, transmite miercuri Reuters, conform Agerpres. 

Garrick, un club privat denumit după un actor din secolul al XVIII-lea, a ajuns în acest an în atenţia publicului, după ce o scurgere de informaţii a dezvăluit că printre membri săi se numără personalităţi precum regele Charles, politicieni de rang înalt, jurnalişti, judecători şi actori.

Potrivit relatărilor din presă, iniţiativa de a permite femeilor să se alăture clubului situat în West End a trecut cu aproape 60% dintre voturile exprimate. Garrick Club nu a răspuns imediat unei solicitări de a comenta pe marginea acestui subiect.

În martie, ziarul The Guardian a publicat lista de membri, printre care se numărau vicepremierul Oliver Dowden, câţiva judecători de rang înalt şi zeci de parlamentari.

Clubul a fost vizat de critici pentru că împiedică femeile să acceseze aceleaşi oportunităţi de networking ca bărbaţii.

În urma presiunilor apărute după dezvăluiri, directorul de la Secret Intelligence Service (MI6), Richard Moore, şi secretarul general de la Downing Street Nr. 10, Simon Case - care este funcţionarul public cu cel mai înalt rang din ţară -, au părăsit Garrick Club.

Ultimul vot privind acceptarea femeilor în rândul membrilor clubului a avut loc în 2015, când iniţiativa a fost respinsă, la momentul respectiv fiind necesară o majoritate de două treimi pentru a schimba regulamentul clubului.

Femeilor li s-a permis anterior să intre în Clubul Garrick ca invitate, dar accesul în acesta le era restricţionat la anumite zone. În 2021, o petiţie a beneficiat de sprijinul lui Cherie Blair, o avocată renumită şi totodată soţia fostului prim-ministru britanic Tony Blair.

Ea a povestit cum în 1976 a fost nevoită să rămână în afara clădirii în timp ce viitorul ei soţ a primit permisiunea de a intra în acest club. „Este scandalos că atât de puţine progrese au fost făcute de atunci”, a scris ea.

Semnatarii petiţiei din 2021 au evidenţiat faptul că interdicţia aplicată femeilor, în contextul în care numeroşi judecători şi avocaţi sunt membri ai clubului, le privează pe femei de oportunităţile de a-şi crea o reţea în acele cercuri de influenţă, în special în profesii în care ele sunt deja subreprezentate.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Brad Pitt și Ines de Ramon, gesturi de tandrețe în public. Și-au savurat cafeaua la o plimbare romantică pe...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
Ion Dichiseanu, adevăratul Don Juan al filmului românesc. A fost iubitul unei dive mondiale
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...