Universitatea Columbia aplică primele sancţiuni studenţilor pro-palestinieni care nu părăsesc tabăra instalată în campus

Data publicării:
Columbia University Student Protests Continue As Talks Break Down And Deadline Passes, New York, United States - 29 Apr 2024
După un weekend relativ calm în acest campus, unde a fost instalat un ”sat” de corturi, preşedinta Universităţii Columbia Minouche Shafik a lansat luni un ultimatum. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Universitatea Columbia din New York, de unde a pornit mişcarea pro-palestiniană în campusurile din Statele Unite, a început să sancţioneze cu suspendarea administrativă studenţii care refuză să plece din tabăra instalată în urmă cu zece zile.

Acest nou val al mişcării studenţilor şi activiştilor împotriva războiului pe care Israelulu îl poartă în Fâşia Gaza de peste şase luni a cuprins numeroase universităţi, din California (vest) în New England (nord-est) şi până în centrul şi sudul Americii.

”Am început să suspendăm (administrativ) studenţi în cadrul acestei noi etape, pentru a asigura securitatea campusului nostru”, a declarat luni presei vicepreşedintele însărcinat cu comunicarea la Universitatea Columbia, Ben Chang, relatează AFP, preluată de News.ro.

După un weekend relativ calm în acest campus, unde a fost instalat un ”sat” de corturi, preşedinta Universităţii Columbia Minouche Shafik a lansat luni un ultimatum care a expirat.

Ea a îndemnat cele 200 de persoane din tabără să plece, după eşecul a cinci zile de negocieri ale unei soluţii amiabile.

Aceşti studenţi şi activişti propalestinieni care cer ca Universitatea Columbia, o universitate privată, să-şi întrerupă legăturile cu mecena sau cu întreprinderi care au legături cu Israelul, au îndemnat, la expirarea ultimatumului, la ”protejarea taberei”.

”Nu vom fi daţi afară decât cu forţa”, a strigat într-o conferinţă de presă Sueda Polat, una dintre conducătoarele studente ale mişcării, denunţând ”o tactică de intimidare care nu înseamnă nimic faţă de moartea a peste 34.000 de palestinieni”.

Zeci de tineri au defilat, cu fețele protejate de măşti sanitare, în campus, au aplaudat şi au scandat ”Eliberaţi Palestina!”, potrivit unui jurnalist AFP care a numărat aproximativ 50 de persoane rămase în mica tabără unde erao atmosferă destinsă, fără prezența poliţiei.

Universitatea Columbia a dat vineri asigurări că nu cere Poliţiei din New York (NYPD) să evacueze corturile. Însă un profesor de la Columbia, Joseph Howley, consideră că ultimatumul dat de către preşedinta Shafik înseamnă ”să cedeze presiunilor politice externe”.

Valul de proteste s-a extins în universităţile americane 

Mişcarea a pornit de la Universitatea Columbia, unde la 18 aprilie au fost arestate 100 de persoane.

După aceea, sute de alţi studenţi, profesori şi activişti au fost arestaţi pentru scurt timp, iar în unele cazuri au fost daţi în judecată, în mai multe universităţi americane.

Imagini cu poliţişti antirevoltă care intervin în campusuri la cerea universităţilor au făcut înconjurul lumii şi amintesc de evenimente asemănătoare care au avut loc în Statele Unite în Războiul din Vietnam.

Aceste manifestaţii au relansat o debatere tensionată cu privire la atacul de la 7 octombrie cu privire la libertatea de exprimare, un drept constituţional, şi acuzaţii de antisemitism.

În această iarnă, preşedintele universităţilor Harvard şi UPenn au demisionat după ce au fost acuzate în Congres, la Washington, că nu fac de ajuns împotriva antisemitismului.

Pe de o parte, studenţi şi profesori îşi acuză universităţile de cenzurarea liberei exprimări politice, iar de cealaltă parte mai multe personalităţi, inclusiv aleşi republicani, consideră că manifestanţii aţîţă antisemitismul. Dar și studenţi evrei s-au alăturat mobilizărilor propalestiniene.

”Mulţi dintre studenţii noştri evrei şi alţii simt în aceste ultime săptămâni o atmosferă intolerabilă. Mulţi au pelcat din campus şi este o tragedie”, a afirmat în comunicatul său preşedinta Universităţii Columbia.

Minouche Shafik a anunţat că universitatea nu-şi va rupe legăturile cu Israelul.

Politicienii americani denunță antisemitismul

Însă liderul republicanilor în Camera Reprezentanţilor Mike Johnson a denunţat pe X un ”campus depăşit de studenţi antisemiţi” şi i-a cerut lui Shafik să demisioneze.

Duminică, Casa Albă le-a cerut manifestaţiilor pro-palestinieni să rămână ”paşnici” şi a condamnat ”declaraţiile antisemite”.

Purtătoarea de cuvânt a preşedinţiei americane, Karine Jean-Pierre, a amintit luni că ”libertatea de exprimare trebuie să aibă loc în cadrul legii şi dreptului”.

În weekend, peste 350 de persoane au fost arestate în ami multe universităţi din America, iar tabăra de la Universitatea din Boston a fost desfiinţată.

Și la Universitatea Texas, din Austin, o tabără a fost desfiinţată, iar câteva persoane au fost arestate.

Luni, poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor.

”Nicio tabără nu va fi autorizată”, a anunţat pe reţele de socializare guvernatorul conservator al Texasului Greg Abbott.

Avocatul Paul Quinzi, care apără în Austin persoanele areste, a declarat pentru AFP că estimează la ”mai puţin de 80 numărul arestărilor”, care ”continuă”.

Războiul din Fâşia Gaza a fost declanşat de un atac fără precedent, la 7 octombrie, în sudul Israelului al unor comandouri Hamas, care a antrenat moartea a 1.170 de persoane, îmajoritatea civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza unor date oficiale israeliene.

Israelul a anunţat represalii, iar vasta operaţiune militară israeliană în Fâşia Gaza s-a soldat cu 34.488 de morţi, majoritatea civili, potrivit Hamas.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
Franța dă Ucrainei rachete Aster de apărare aeriană. România nu dă Patriot, deși „nu e descoperită"
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Când ar fi apărut problemele dintre Jennifer Lopez și Ben Affleck. Un apropiat a rupt tăcerea: „Nu erau pe...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...