Galerie Foto Val de caniculă în sudul Europei: Grecia a închis vineri Acropole, din cauza căldurii, în timp ce Croația este afectată de incendii

Data actualizării: Data publicării:
oameni care se racoresc la acropole
Monumentul Acropole a fost închis vineri din cauza caniculei. FOTO: Profimedia Images

Autoritățile din Grecia au decis vineri să închidă Acropole în timpul celor mai călduroase ore ale zilei, şi cel mai probabil şi sâmbătă, din cauza caniculei care afectează această ţară pentru a proteja turiștii, în timp ce sudul Europei a fost afectat de un val de căldură puternică. Nici SUA nu au scăpat de temperaturile extreme, transmite Reuters.

Incendiile de vegetație au afectat unele zone din Croația, în apropiere de coasta Adriaticii. FOTO: Profimedia Images
Incendiile de vegetație au afectat unele zone din Croația, în apropiere de coasta Adriaticii. FOTO: Profimedia Images

Agenția Spațială Europeană (ESA), ai cărei sateliți monitorizează temperaturile terestre și maritime, a avertizat că Italia, Spania, Franța, Germania și Polonia se confruntă cu condiții extreme.

Temperaturile de săptămâna viitoare ar putea depăși recordul actual al Europei - 48,8 grade Celsius, înregistrat în Sicilia în august 2021.

Meteorologii italieni au anunțat că după anticiclonul Cerberus, urmează un alt val de căldură, Charon.

Săptămâna trecută, în lume s-a înregistrat cea mai călduroasă zi din istorie, oamenii de știință dând vina pe combinația dintre încălzirea globală pe termen lung cauzată de gazele cu efect de seră și impulsul pe termen scurt dat de El Nino.

În multe localități din sud-vestul Statelor Unite în zilele următoare sunt prognozate temperaturi extreme care ar putea doborî recorduri.

Orașul Phoenix din Arizona a avut deja 15 zile la rând cu temperaturi care au depășit 43,3 grade Celsius, iar spitalele mobile au tratat persoane fără adăpost care au suferit arsuri de gradul trei și deshidratare severă.

Impactul căldurii extreme din timpul verii a fost adus în atenție de un studiu realizat săptămâna aceasta, potrivit căruia până la 61.000 de persoane ar fi murit vara trecută în Europa din cauza căldurii sufocante.

Joan Ballester, profesor la Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona, a declarat că Franța a învățat lecții din canicula mortală din 2003, lecții pe care țări precum Italia, Grecia, Spania și Portugalia le-ar putea prelua.

„Există măsuri care sunt relativ ieftine, cum ar fi, de exemplu, coordonarea entităților publice, făcând, de asemenea, un recensământ al populațiilor vulnerabile. Dar există și măsuri mult mai costisitoare, cum ar fi, de exemplu, reproiectarea orașelor pentru a îmbunătăți condițiile de locuit”, a declarat Ballester, coautor al studiului din această săptămână.

Grecia a luat măsuri

La Atena, unde temperaturile au atins maxime de peste 40 de grade Celsius, autoritățile au decis să închidă vineri Acropole, un monument antic emblematic şi cel mai vizitat din Grecia, în timpul celor mai călduroase ore ale zilei, şi cel mai probabil şi sâmbătă, din cauza caniculei care afectează această ţară dar şi o parte din Europa, a anunţat ministrul elen al Culturii, potrivit Agerpres.

„Pentru protecţia lucrătorilor şi a vizitatorilor, cel puţin la orele de vârf, între 12:00 şi 17:00 (9:00 GMT şi 14:00 GMT), accesul la situl arheologic trebuie suspendat. Este foarte probabil ca mâine (sâmbătă) să facem acelaşi lucru”, a declarat Lina Mendoni la postul public de televiziune ERT.

Ministrul a explicat că, în timp ce la Atena sunt aşteptate vineri şi sâmbătă temperaturi de 40-41 de grade Celsius, în vârful Acropolei, „temperatura reală resimţită de organism este considerabil mai ridicată”.

Acropola, care a înregistrat în ultimele luni o creştere semnificativă a numărului de vizitatori, este deschisă în mod normal de la ora locală 8:00 (5:00 GMT) până la ora locală 20:00 (17:00 GMT).

Grecia, ca şi alte ţări din zona Mediteranei, este afectată începând de miercuri de primul val de căldură din această vară. Potrivit prognozelor meteorologice, temperaturile vor depăşi pragul 40 de grade Celsius în nordul şi vestul ţării.

În ultimele zile, autorităţile au recurs la o serie de măsuri pentru a face faţă valului de căldură din această ţară mediteraneană, care nu este străină de astfel de fenomene.

Lucrători ai Crucii Roşii au fost prezenţi la poalele Acropolei pentru a distribui sticle de apă şi a-i ajuta pe turiştii

Joi, lucrători ai Crucii Roşii au fost prezenţi la poalele Acropolei pentru a distribui sticle de apă şi a-i ajuta pe turiştii care puteau suferi insolaţie sau leşinuri din cauza căldurii.

„Vom distribui în fiecare zi cel puţin 30.000 de sticle de apă”, a declarat pentru AFP Antonios Avgerinos, preşedintele Crucii Roşii din Grecia.

De asemenea, de la începutul săptămânii au fost instalate copertine în apropierea ghişeelor de la intrare pentru a proteja miile de vizitatori veniţi să admire Partenonul din vârful Acropolei.

Mulțimi uriașe au format mai devreme cozi lungi în căldură pentru a intra în sit, mulți dintre ei purtând pălării și ventilatoare, alții bând apă și purtând umbrele. Dealul devine deosebit de sufocant din cauza altitudinii și a lipsei de umbră.

O femeie așezată pe jos a fost asistată de paramedici după ce s-a simțit leșinată. Alții au fost coborâți de pe dealul Acropole în cărucioare de golf și transferați în scaune cu rotile.

Ministerul grec al protecției civile a avertizat asupra riscului de incendii de pădure în cinci zone și le-a spus oamenilor să evite sarcini precum arderea buruienilor, de teamă că ar putea declanșa flăcări. Incendiile de vegetație au afectat, de asemenea, unele zone din Croația, în apropiere de coasta Adriaticii.

Medicii au avertizat că persoanele în vârstă mai sărace, cu probleme de sănătate existente, sunt cele mai expuse riscului.

„Aceștia suferă de probleme cardiace, bronșită cronică, accident vascular cerebral, insuficiență renală. Majoritatea au un mediu socio-economic scăzut și știm că, în aceste cazuri, persoanele care nu au aer condiționat sunt mai vulnerabile. Ei se confruntă cu un risc mai mare și cu o mortalitate mai mare la sosirea la o secție de urgență”, a declarat Angel Abad, de la biroul de dezvoltare durabilă de la spitalul La Paz din Madrid.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cel mai periculos lucru de pe Pământ: dacă stai lângă el 5 minute, te omoară în 2 zile și este foarte aproape...
Digi FM
Cât de grea este proba fizică de la recrutarea MApN. Ce trebuie să știi dacă ai tatuaje
Pro FM
Kelly Clarkson, adevărul despre transformarea ei: „Am luat medicamente ca să slăbesc, dar nu Ozempic!”...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
OFICIAL Cum pot primi pensionarii 1000 de lei în plus la pensie ? Exista o singură condiție
Digi FM
Colegii lui Mihai Onilă, revoltați după ce acesta a decis să plece din trupa AXXA: „Vom continua fără el, să...
Digi World
Boala despre care se cunosc „şocant” de puţine lucruri, potrivit experţilor
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Portalul dintre New York si Dublin a fost inchis din cauza “comportamentului neadecvat”