VIDEO „Ciclonul bombă” a lovit Norvegia cu forța unui uragan. „Trebuie să te ții bine pe picioare”

Data actualizării: Data publicării:
O furtună puternică a lovit Norvegia
O furtună puternică a lovit Norvegia . Foto: Profimedia

O furtună puternică a lovit Norvegia noaptea trecută cu forța unui uragan. Rafalele de până la 200 de kilometri pe oră, cele mai intense din istoria țării, au smuls acoperișuri și au lăsat zeci de mii de oameni fără electricitate. Autoritățile i-au sfătuit pe localnici să rămână în case din cauza furtunii Ingunn. Unii dintre ei s-au încumetat, totuși, afară odată ce vântul s-a mai calmat.

- E bine că cei mici au ocazia să experimenteze așa ceva. E destul de aprigă vremea la Alnes. Dar din fericire...Asta a fost o rafală puternică! Așa e la Alnes, trebuie să te ții bine pe picioare.

*

- Vântul s-a mai liniștit puțin mai devreme în Froya, cum e acum acolo?

- Nu-i deloc calm! Poți fi sigur de asta. Am ajuns la cheiul de la Sistranda și furtuna Ingunn s-a intensificat cu adevărat. Sunt rafale de peste 100 de kilometri pe oră aici, iar acesta este portul din care pleacă vasele de pescuit.

Climatologul Roxana Bojariu a spus la Digi24 că viteza rafalelor de vânt aduse de această furtună depășesc notă obișnuită a furtunilor de iarnă.

„De fapt, acum e un anotimp al furtunilor în nordul Europei, dar aceste intensități sunt deosebit de mari, chiar și pentru acele zone. Vorbim de o circulație a ciclonilor din Atlanticul de Nord intensificată, care se alimentează cu o cantitate sporită de energie de deasupra apelor mai calde. Avem de-a face cu o dezvoltare foarte rapidă a acestor cicloni și cu manifestări mult mai severe”, a explicat ea.

Bojariu spune că acest ciclon nu va ajunge și în partea de sud a Europei.

„Așa cum arată configurația sistemelor de presiune în sectorul atlantico-european, există probabilitatea de a avea traiectorie tot spre nordul și nord-vestul Europei. Acolo e o zona care acționează ca un culoar al acestor cicloni nord-atlantici, în timp ce în sudul Europei avem presiune mai ridicată, care ferește această zonă a Europei de efectele ciclonilor nord-atlantici, a explicat Bojariu.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri