Zelenski nu crede că Transnistria va cere alipirea la Rusia. Ce spune despre un ajutor militar pentru Republica Moldova

Data actualizării: Data publicării:
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Foto: president.gov.ua

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a declarat sceptic cu privire la posibilitatea ca autoritățile din Transnistria să ceară includerea teritoriului în componența Federației Ruse la congresul „deputaților de toate nivelurile” din 28 februarie.

„Nu sunt sigur că săptămâna viitoare transnistrenii, sau oricine se va reuni acolo, vor recurge la acest pas (solicitarea alipirii regiunii transnistrene la Rusia – n.r.). Nu sunt sigur de asta din informațiile pe care le am”, a declarat Volodimir Zelenski duminică, la o conferința de presă din cadrul forumului „Ucraina. Anul 2024”, potrivit News Maker.

Întrebat dacă Ucraina va oferi asistență militară în eventualitatea în care regiunea transnistreană va cere alipirea la Rusia, Volodimir Zelenski a spus că nu a primit o astfel de solicitare.

„În primul rând, avem un război în desfășurare. În al doilea rând, suntem în război cu Federația Rusă. În al treilea rând, Moldova nu ne-a abordat cu astfel de solicitări”, a răspuns liderul de la Kiev.

Și Direcția Principală de Informații (GUR) a Ucrainei a precizat că informația potrivit căreia regiunea transnistreană ar urma să ceară includerea în Rusia „nu corespunde realității”.

„Răspândirea de informații despre astfel de intenții are toate caracteristicile unei campanii deliberate de dezinformare, menită să destabilizeze situația din regiune”, a comunicat GUR.

News Maker reamintește că liderul de facto al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski a convocat, pentru data de 28 februarie, congresul „deputaților de toate nivelurile”, pentru a discuta despre consecințele introducerii taxelor vamale pentru companiile din regiunea transnistreană, care ar „înrăutăți” situația socio-economică a locuitorilor din stânga Nistrului.

De unde a pornit dezbaterea

Opozantul transnistrean Ghenadie Ciorba este de părere că acesta a convocat congresul la ordinul Moscovei. Politicianul a spus că Tiraspolul va solicita, în cadrul congresului, anexarea regiunii la Federația Rusă.

Într-o reacție, Chișinăul a declarat că urmărește „cu atenție” situația din regiunea transnistreană și a adăugat că la moment „nu există temei” care să indice că situația din stânga Nistrului s-ar putea deteriora. 

La rândul său, pe 23 februarie, ambasadorul Ucrainei în Moldova Marko Șevcenko a declarat că zvonurile privind o posibilă aderare a regiunii transnistrene la Federația Rusă, la sfârșitul lunii februarie, nu sunt confirmate. Diplomatul ucrainean a admis, însă, că acțiunile Rusiei nu pot fi anticipate cu exactitate. Șevcenko a reiterat că, dacă autoritățile constituționale de la Chișinău o vor cere, Ucraina este gata să apere Republica Moldova.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
Pensie cu 1.400 lei mai mare la recalcuare, deși s-a pensionat la doar 59 ani. Câte puncte bonus are
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez, detaliul care amplifică zvonurile privind divorțul de Ben Affleck: „Lipsă de integritate și...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...