Zelenski restricţionează cazinourile online pentru că soldații de pe front devin dependenți de jocurile de noroc

Data publicării:
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. FOTO: Profimedia Images

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ordonat noi restricţii asupra cazinourilor online din Ucraina, inclusiv limite de publicitate şi interdicţii pentru soldaţi de a juca în timpul războiului. Unele voci sunt însă sceptice că o interdicţie va funcţiona, având în vedere existenţa cazinourilor ilegale, relatează Politico, citat de News.ro.

Noile reglementări, prevăzute într-un decret al Consiliului ucrainean pentru Securitate de Stat şi Apărare, au fost adoptate după ce un activist proeminent care serveşte în armata ucraineană, Pavlo Petricenko, a lansat o campanie care evidenţiază dependenţa de jocurile de noroc în rândul soldaţilor şi i-a cerut lui Zelenski să impună controale mai stricte asupra cazinourilor online. Petricenko a murit în luptă la 15 aprilie.

„Militarii au fost departe de familiile lor pentru al treilea an, în condiţii stresante şi fără posibilitatea de a se odihni pe deplin, aşa că sunt deosebit de vulnerabili din punct de vedere psihologic, a declarat Petricenko în textul petiţiei sale.

„Pentru mulţi, jocurile de noroc devin singura modalitate de a face faţă stresului şi, prin urmare, provoacă rapid dependenţa de dopamină şi le slăbeşte autocontrolul. Există cazuri în care militarii dependenţi de jocuri îşi cheltuiesc toţi banii pe jocuri şi contractează microcredite, îndatorându-se astfel pe ei înşişi şi familiile lor, a dezvăluit Petricenko.

Noile reguli vor obliga operatorii de jocuri de noroc să limiteze durata sesiunilor de joc, numărul de conturi pe care un utilizator le poate înregistra, precum şi suma pe care o persoană o poate juca în fiecare zi.

Restricţiile urmează să intre în vigoare peste o lună.

Cu toate acestea, unii experţi susţin că multe dintre restricţiile din acest ordin existau deja într-o lege care legaliza jocurile de noroc, pe care Ucraina a adoptat-o în 2020, după o interdicţie de un deceniu.

Mîkita Bondariev, un expert ucrainean în sectorul jocurilor de noroc, a declarat că în 2020 guvernul a prioritizat veniturile bugetare în detrimentul limitării exploatării dependenţei de jocurile de noroc şi a reducerii infracţiunilor şi fraudelor legate de jocurile de noroc.

Legalizaţi ce doriţi - dar trebuie să vă gândiţi mai întâi la oameni. Legalizaţi în acea proporţie pe care voi, ca stat, sunteţi capabili să o controlaţi şi să o reglementaţi în mod eficient, este sfatul lui. În consecinţă, a declarat Bondariev pentru Politico, este la fel de puţin probabil ca noul ordin să aibă un impact, deoarece guvernul încă nu a creat un sistem eficient de monitorizare online a jocurilor de noroc.

„Fără acesta, toate aceste restricţii vor funcţiona doar pe hârtie, spune expertul.

În 2023, numărul persoanelor aflate în registrul de stat al dependenţilor de jocuri de noroc, care le interzice accesul la cazinourile online, a crescut de la 450 la 3.700, potrivit Comisiei ucrainene pentru reglementarea jocurilor de noroc şi a loteriilor. Cu toate acestea, este probabil ca lista să subestimeze cifra reală, deoarece îi include doar pe cei care îşi adaugă numele în mod voluntar sau care sunt obligaţi de o instanţă să facă acest lucru.

Cu toate acestea, Maksîm Skubenko, director executiv al ONG-ului VoxUkraine şi sergent junior în Brigada a 5-a de asalt din Kiev, care luptă acum în apropiere de Bahmut, a declarat pentru Politico că interdicţia nu va funcţiona.

„Interdicţia ar putea chiar înrăutăţi situaţia, a spus el, subliniind că există deja cazinouri ilegale. O soluţie mai bună, a susţinut el, ar fi creşterea nivelului de educaţie financiară a personalului militar.

Deşi Skubenko spune că nu a fost niciodată interesat de cazinourile online, el şi-a amintit că, atunci când a servit în cadrul Forţelor de Apărare Teritorială din regiunea Kiev, mai multe persoane din unitatea sa jucau des.

„Dar nimeni nu a jucat în timpul ostilităţilor active. Pur şi simplu nu era timp deloc, a precizat el.

„Trebuie să existe o persoană în fiecare unitate care să ştie ce se întâmplă cu militarii, care să ştie care este starea lor psihologică, ce citesc şi ce joacă în timpul liber, a declarat Skubenko pentru Politico.

„Comandamentul ar trebui, de asemenea, să identifice luptătorii care pot fi numiţi lideri de opinie în armată şi să coopereze cu ei. Pentru că alţi soldaţi ascultă cuvintele lor, a arătat Skubenko.

Soldele lunare ale soldaţilor ucraineni variază între 30.000 şi 100.000 UAH (între 700 şi 2.350 de euro), în funcţie de rangul militar şi de performanţa în luptă. În schimb, salariul minim în Ucraina este de 8 000 UAH (190 €).

Guvernul ucrainean a alocat peste 862 de miliarde de hrivne (20 de miliarde de euro) din fondurile de stat în 2024 pentru salariile militare - cea mai mare parte a cheltuielilor de apărare ale ţării pe care Kievul trebuie să le acopere fără ajutor extern.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri