Natura în România este poluată în fiecare an cu 63 de tone de plumb din cauza muniţiei folosite de vânători

Data publicării:
Un vânător trage în sus cu o puşcă în pădure, pe timp de toamnă.
Natura din România este poluată, în medie, cu 63 de tone de plumb în fiecare an din cauza muniţiei folosite la vânătoare. Foto: Profimedia Images

Natura din România este poluată, în medie, cu 63 de tone de plumb în fiecare an din cauza muniţiei folosite la vânătoare, arată estimările Societăţii Ornitologice Române (SOR), informează Agerpres.

"Alicele cu plumb au un dublu efect: ucid şi direct şi indirect. Nu toate alicele îşi ating ţinta, unele cad în apă sau pe sol, de unde sunt înghiţite de diverse specii de păsări, care se intoxică cu plumb şi mor. Alicele cu plumb sunt confundate de păsările acvatice cu particule mici de piatră sau nisip. Păsările au nevoie să înghită mici bucăţi de pietriş deoarece le ajută la digerarea hranei", se arată într-un comunicat SOR.

Potrivit Societăţii Ornitologice, de suferit au şi păsările răpitoare sau cele care se hrănesc cu leşurile exemplarelor care au fost împuşcate cu alice de plumb.

Aceste date au fost făcute publice cu ocazia intrării în vigoare, de la 15 februarie, a interdicţiei utilizării muniţiei de plumb în zonele umede din ţările UE, precum şi în Islanda, Norvegia şi Liechtenstein.

Decizia a fost votată, în anul 2021, de Comisia Europeană (CE), iar ţările din spaţiul comunitar au avut la dispoziţie o perioadă de doi ani în care să se pregătească pentru această schimbare.

Astfel, în zonele umede sau pe o rază de 100 de metri în vecinătatea acestora este interzisă vânătoarea cu muniţie cu plumb.

Zonele umede cuprind: mlaştini, bălţi, turbării sau lacuri, fie ele naturale sau artificiale, permanente sau temporare.

Conform datelor publicate de Comisia Europeană, în urma partidelor de vânătoare zonele umede au fost poluate, pe continent, cu 4.000 - 5.000 de tone de plumb, anual.

Estimările din România, realizate de SOR, arată că vânătoarea a poluat natura în medie, în fiecare an, cu 63 de tone de plumb.

"Interzicerea folosirii muniţiei cu plumb în zonele umede din întreaga Uniune Europeană este un pas important în conservarea naturii, iar efectele sunt benefice atât pentru păsări, cât şi pentru oameni. Această decizie contribuie la creşterea calităţii şi conservării habitatelor naturale în Europa. Ne bucurăm pentru intrarea în vigoare a regulamentului şi facem apel către Guvern să ia măsuri care să implementeze aplicarea interdicţiei şi pe teritoriul României", a declarat directorul executiv al SOR, Dan Hulea.

Potrivit BirdLife International, odată cu intrarea în vigoare a acestei legi se estimează că aproximativ un milion de păsări de apă, care în prezent mor din cauza otrăvirii cu plumb în UE, vor fi salvate, iar otrăvirea faunei în zonele umede va înceta. Mai mult, expunerea la plumb are, de asemenea, consecinţe grave şi pentru oameni, în special pentru copii.

Reprezentanţii SOR notează că partenerii BirdLife au lucrat peste 20 de ani pentru interzicerea folosirii muniţie cu plumb cel puţin în zonele umede.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...