Rețineri în dosarul de corupție din vămi. 4 vameși și 4 polițiști de frontieră au ajuns după gratii pentru luare de mită

Data publicării:
barbat cu catuse
4 vameși și 4 polițiști de frontieră au fost reținuți pentru mită și trafic de influență. Foto: Profimedia Images

Perchezițiile de amploare de marți din vămi au adus și primele rețineri: 4 vameși de la Biroul Vamal de Frontieră Sculeni și 4 polițiști de frontieră din Vama Borș au ajuns după gratii pentru 24 de ore. Alte 15 persoane, polițiști și agenți vamali, au fost plasate sub control judiciar. Cu toții sunt cercetați pentru luare de mită și trafic de influență în formă simplă și continuată. Suspecții, spun procurorii, ar fi primit între 20 și 250 de euro mită, de la cetățeni moldoveni care voiau să ajungă la muncă în vestul Europei.

"A fost dispusă măsura reținerii față de opt persoane (patru lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Sculeni și patru agenți de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Borș) și a fost dispusă măsura controlului judiciar față de 15 persoane (cinci agenți de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Iași - Sculeni, un agent de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Oancea, doi agenți de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Stânca, doi lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Albița, doi lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Sculeni, doi lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Oancea și un lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Stânca), se arată în comunicatul DNA. 

Potrivit procurorilor, în perioada 2021-2022, vameșii și polițiștii de frontieră ar fi pretins și primit sume de bani cuprinse între 20 și 250 euro, de la persoane care efectuau activități de transport călători sau de mărfuri dinspre Republica Moldova în țări ale Uniunii Europene și invers. În schimbul banilor primiți cu titlu de mită, inculpații și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu în sensul că ar fi favorizat trecerea persoanelor și/sau coletelor respective, fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea dispozițiilor referitoare la transportul anumitor cantități de mărfuri/produse accizabile sau pentru nerespectarea perioadelor de ședere în Uniunea Europeană de către cetățeni extra-comunitari.

"Activitățile descrise au fost desfășurate în cadrul unei acțiuni în coordonare cu autorități judiciare din Republica Moldova, beneficiind de sprijinul Eurojust (Agenția Uniunii Europene pentru cooperare judiciară în materie penală). În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane", transmite DNA.

Miercuri, 18 ianuarie 2023, cei 8 inculpați reținuți de polițiști urmează să fie prezentați Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

 

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri