Cum se umblă la kilometraj. Trucurile samsarilor de mașini

Data actualizării: Data publicării:
truc samsari

Kilometrajul modificat e principala teamă a celor care cumpără un autoturism second hand. Șefii Registrului Auto Român promit că, de la anul, vor furniza date despre kilometrajul real al fiecărei maşini vândute în România. În cazul autoturismelor uzate, aduse din vestul Europei, mai mulţi parlamentari cer înăsprirea pedepselor pentru cei care umblă la kilometraj.

Sunt câteva elemente după care ar trebui să ne ghidăm atunci când cumpărăm o maşină second-hand. Asta ca să nu cădem în capcana samsarilor care modifică voit numarul de kilometri la autoturisme.

Schimbarea kilometrajului este cea mai frecventă fraudă a samsarilor. Au trecut vremurile când indicatorul era dat înapoi cu instrumente banale. Acum, samsarii au nevoie doar de un telefon mobil şi o aplicaţie pentru modificarea datelor. Specialiştii spun că metodele sunt atât de rafinate, încât îi păcălesc chiar şi pe experți.

„Trebuie să fim atenţi la uzura volanului, uzura scaunului şi în general la interior. Cam astea sunt detaliile care trădează o maşină cu kilometri mai mulţi decât cei declaraţi”, spuine Cosmin Crețu, șeful unui service auto.

„Ca şi probleme - se apropia maşina de schimbatul distribuiţiei, kilometri sunt daţi înapoi, maşina o ai vândută cu 50.000 de kilometri în minus, tu mai mergi cu ea 50.000 până ştii că ar trebui să îi schimbi distribuţia, distribuţia se rupe şi vorbim de daune de mii de euro”, explică Mihai Cune, specialist în mașini rulate.

De anul viitor, din aprilie, proprietarii maşinilor vor primi de la RAR datele privind kilometrajul maşinii. Problema însă e că aceste date vor fi furnizate abia după încheierea tranzacţiei.

Rămâne însă problema autoturismelor aduse din străinătate. Samsarii le modifică datele şi mai adaugă în preţul maşinii, doar din kilometraj, cel puţin o mie de euro.

Aleşii caută soluţii pentru pedepsirea acestor fapte.

„În pagina a doua a talonului să fie la fiecare vânzare o declaraţie privind numărul de kilometri. Aceasta să fie susţinută de către vânzător şi cu o declaraţie pe proprie răspundere, declaraţie care atrage prevederi din Codul Penal, adică duce şi la posibilitatea de a face închisoare”, explică Valeriu Steriu, deputat PMP, unul dintre inițiatorii proiectului de lege.

„Dacă vânzarea unei maşini cu kilometri daţi înapoi este infracţiune, ar trebui ca şi manopera de intervenţie asupra rulajului unei maşini să fie infracţiune”, spune Mihai Cune, specialist în mașini rulate.

Nu este prima propunere de acest fel. Mai mulţi parlamentari cereau încă de acum doi ani pedeapsa cu închisoare de la 2 până la 5 ani pentru cei care falsifică istoricul reviziilor şi al reparaţiilor şi reduc numărul de kilometri afişat în bord. Proiectul de act normativ a fost respins de Senat.

Belgia a ales să lupte altfel cu samsarii care îşi păcălesc clienţii. Fiecare service este obligat să transmită către Car Pass, un ONG, numărul de kilometri ai maşinii de fiecare dată când aceasta intră la ei pentru reparaţii sau verificări.

Maşinile la mâna a doua ascund şi probleme grave, de aceea o vizită la service înainte de a bate palma este recomandată.

„Dacă a fost implicată într-o daună majoră se poate vedea, orice reparaţie se poate vedea de un ochi instruit. Sunt şi echipamente care îţi pot măsura stratul de vopsea şi unde avem reparaţii sau încărcări cu chit se poate vedea acest lucru”, spune Cosmin Crețu, șeful unui service auto.

„Putem vedea o reparaţie de Doamne-ajută. E un far cârpit. Şi se vede că a fost avariată aici pentru că este gazat acest cheder, cum s-a izolat la vopsitorie. Avem tot dreptul că credem că avaria a fost pe partea aceasta”, arată mecanicul.

De la eliminarea timbrului de mediu, în februarie anul acesta, şi până la finalul lunii iunie, în România s-au înmatriculat peste 245 de mii de maşini la mâna a doua, cu 86% mai multe ca în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Citiți și: 

Aplicaţia care dezvăluie istoricul real al unei maşini second-hand

Mașinile second hand cu uzură ascunsă provoacă pagube majore noilor proprietari

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde a fost văzută Kate Middleton în plin tratament pentru cancer. Prinţesa de Wales a îngrijorat oamenii din...
Digi FM
Un bărbat beat a uitat ușa apartamentului deschisă, iar câinele său doberman a ieșit pe scară. Ce a făcut o...
Pro FM
Fiul lui Ștefan Bănică a răbufnit. Ce spune Radu despre carieră și tatăl său: „Nu m-a băgat Bănică în...
Film Now
Nicole Kidman și Zac Efron, scene fierbinți în cea mai nouă comedie romantică. Îi despart 20 de ani, dar au...
Adevarul
Temuta regină care a stăpânit Castelul Corvinilor. De ce nimeni nu îndrăznea să se apropie de el VIDEO
Newsweek
Putin va lovi 6 țări care oferă arme Ucrainei. Ce riscă România care permite tranzitul armamentului?
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Angelina Jolie, prima apariție de când fiicele ei, Shiloh și Vivienne, au renunțat la numele tatălui lor...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...