Cel mai îndepărtat semnal radio din spațiu, captat de un telescop uriaș din India. Vine de la o distanță de 9 miliarde de ani lumină

Data publicării:
telescop radio din india
Cel mai îndepărtat semnal radio din spațiu, captat de un telescop uriaș din India. Vine de la o distanță de 9 miliarde de ani lumină. Foto: Profimedia

Cercetătorii spun că au captat cel mai îndepărtat semnal radio provenit de la o galaxie. Semnalul, care avea o lungime de undă specifică, numită linia de 21 cm, poate face lumină în cunoașterea universului timpuriu, potrivit unui comunicat de presă al Universității McGill, publicat săptămâna trecută, relatează cbsnews.com.

Semnalul radio, captat de telescopul radio gigant Meterwave din India, provine de la galaxia cunoscută sub numele de SDSSJ0826+5630.

Cercetătorii de la Universitatea McGill și Institutul Indian de Știință au studiat semnalul și au descoperit că a fost emis când universul avea vârsta de 4,9 miliarde de ani. „Este echivalentul unei priviri în urmă cu 8,8 miliarde de ani”, a spus cercetătorul Arnab Chakraborty.

Telescopul a reușit să capteze semnalul îndepărtat deoarece a fost curbat de o altă galaxie situată între semnal și telescop, au spus cercetătorii. „Acest lucru are ca rezultat mărirea semnalului cu un factor de 30, permițând telescopului să-l capteze”, a spus Nirupam Roy, coautor al studiului și profesor asociat la Institutul Indian de Știință.

Această curbare a semnalului se numește lentilă gravitațională și ar putea ajuta cercetătorii să observe galaxiile îndepărtate și evoluția cosmică a stelelor.

„O galaxie emite diferite tipuri de semnale radio. Până acum, a fost posibil să captăm acest semnal special de la o galaxie din proximitate, limitându-ne cunoștințele la acele galaxii mai apropiate de Pământ”, a spus Chakraborty. „Dar datorită ajutorului dat de un fenomen natural numit lentilă gravitațională, putem capta un semnal slab de la o distanță record. Acest lucru ne va ajuta să înțelegem compoziția galaxiilor aflate la distanțe mult mai mari de Pământ”.

Cercetătorii au reușit să determine că masa atomică a hidrogenului gazos din galaxia SDSSJ0826+5630 este aproape de două ori mai mare decât masa stelelor vizibile pentru noi. Hidrogenul gazos „oferă combustibilul de bază pentru formarea stelelor într-o galaxie”, scriu cercetătorii în studiu. „Înțelegerea evoluției galaxiilor în timpul cosmic necesită cunoașterea evoluției cosmice a acestui gaz neutru”.

Cercetarea arată că oamenii de știință ar putea fi capabili să sondeze evoluția cosmică a gazului neutru cu radiotelescoape de joasă frecvență în viitorul apropiat.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ea este Miss în Statele Unite. Ce reacție a avut când a fost criticată că nu duce un stil de viață sănătos
Digi FM
"A avut curaj". Ce spun directorul și părinții șefei de promoție a unui liceu din Arad despre discursul ei...
Pro FM
Nu degeaba se spune că arată perfect. Raluka și-a arătat picioarele impecabile într-o ținută mai scurtă decât...
Film Now
A fost soție de actor și obișnuia să strălucească. Acum trăiește pe străzi, caută prin tomberoane și tot ce...
Adevarul
Principalele motive pentru care oamenii divorțează: „Bărbații vor doar să își facă treaba"
Newsweek
5.000 lei pensie la recalculare, după doar 29 ani lucrați. Câte mii de lei ia în plus pensionarul?
Digi FM
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, cu șalupa la petrecerea dată după cununie. Antrenorii Belu și Bitang...
Digi World
Cât detergent se pune în mașina de spălat. Mulți irosesc detergentul lichid
Digi Animal World
Un bărbat refuză să spună în public numele câinelui, după ce iubita sa l-a botezat: „Se simte jenat”
Film Now
Richard Gere, alături de femeia visurilor sale, într-o apariție rară. Actorul nu-și putea lua ochii de la...
UTV
Cum arata acum Oana Vincu, la 23 de ani de la destramarea trupei Genius. Vezi cu ce se ocupa acum membrii...