Descoperire surprinzătoare: Ploaia poate muta munții

Data actualizării: Data publicării:
muntii himalaya
Munții Himalaya. Foto: GettyImages

Precipitațiile au o putere enormă asupra lumii - ajută culturile să crească, sapă albia râurilor și pot provocarea inundații grave. Dar amploarea rolului pe care îl joacă ploaia asupra peisajele montane a fost mult timp dezbătută, relatează The Independent.

Potrivit oamenilor de știință de la Universitatea din Bristol, o nouă tehnică le permite geologilor să înțeleagă mai precis modul în care mișcarea apei a modelat cele mai înalte vârfuri și cele mai adânci văi de pe planeta noastră.

Descoperirea permite oamenilor de știință să calculeze ratele de eroziune din cauza precipitațiilor, oferind astfel o istorie mai precisă a interacțiunii dintre hidrologia și geologia unei anumite regiuni.

Poate părea logic că mai multă ploaie poate modela munții, făcând râurile să sape mai repede în piatră. Dar oamenii de știință cred, de asemenea, că ploaia poate eroda un peisaj suficient de repede pentru a muta rocile de pe Pământ și pentru a înălța munții”, a spus autorul principal al studiului, Byron Adams, de la Institutul Cabot pentru mediu al Universității din Bristol.

Teoriile au fost dezbătute de zeci de ani, deoarece măsurătorile necesare pentru a le demonstra sunt foarte de complicate. Descoperirea aceasta atât de interesantă pentru că susține cu tărie ideea că procesele atmosferice și solide ale pământului sunt strâns conectate”, a adăugat el.

Descoperirea, care s-a concentrat pe Himalaya deschide, de asemenea, calea pentru prognozarea posibilului impact al schimbărilor climatice asupra peisajelor montane și, mai departe, asupra vieții oamenilor, cred oamenii de știință.

Echipa de cercetare și-a concentrat eforturile pe Himalaya centrală și de est din Bhutan și Nepalul, deoarece această regiune a lumii a devenit unul dintre locurile predilecte pentru studii privind rata eroziunii.

Dr. Adams, alături de colaboratorii de la Universitatea de Stat din Arizona și Universitatea de Stat din Louisiana, au folosit așa-numitele „ceasuri cosmice” din granulele de nisip pentru a măsura viteza cu care râurile erodează rocile de sub ele.

Când o particulă din spațiul cosmic ajunge pe Pământ, este posibil să lovească firele de nisip de pe versanții dealului, pe măsură ce sunt transportați spre râuri. Când se întâmplă acest lucru, unii atomi din fiecare bob de nisip se pot transforma într-un element rar. Numărând câți atomi ai acestui element sunt prezenți într-o pungă de nisip, putem calcula cât timp a fost nisipul acolo și, prin urmare, cât de repede se erodează peisajul”, a explicat Adams.

După ce ce avem rate de eroziune din toate zonele montane, le putem compara cu variațiile de curgere a râului și cu precipitațiile. Am testat o mare varietate de modele pentru a reproduce modelul ratei de eroziune din Bhutan și Nepal. În cele din urmă, un singur model a fost capabil să prezică cu exactitate ratele de eroziune măsurate, a mai spus Adams.

Acest model ne permite pentru prima dată să cuantificăm modul în care precipitațiile afectează ratele de eroziune pe teren accidentat”, a adăugat el.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
6.400 lei pensie la recalculare deși are mai puțin de 40 de ani munciți. Câți bani ia în plus?
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...