Proiectul Casiopeea. Cum ne vor salva fermele solare din spațiu de apocalipsa energetică

Data publicării:
Erupție solară
„O fâșie îngustă din jurul orbitei geostaționare a Pământului primește de 100 de ori mai multă energie pe an decât tot necesarul omenirii prevăzut pentru anul 2050.” Foto: Profimedia Images

Sună aproape prea bine ca să fie adevărat: un plan de exploatare a energiei solare în spațiu și de transmitere a ei pe Pământ pe calea microundelor. Planul ar putea deveni realitate începând chiar din 2035, potrivit BBC.

Space Energy Initiative (SEI), un parteneriat care include organizații din industria energiei și din mediul academic, lucrează la un proiect numit Cassiopeia cu care plănuiește să lanseze o serie de sateliți pe orbita terestră înaltă. Odată puși pe orbită, sateliții vor colecta energie solară, pe care o vor transmite înapoi pe Pământ.

Potențialul fermelor solare de pe orbita terestră este aproape nelimitat. „În teorie, [sateliții] ar putea aproviziona în 2050 toată energia [de care va avea nevoie] lumea”, a spus Martin Soltau, copreședintele SEI.

Satelit planetă stea
Fiecare satelit ar putea să livreze în jur de 2 gigawatt de energie în rețea, ceea ce ar însemna că fiecare satelit are avea o capacitate de producere a energiei comparabilă cu cea a unei centrale nucleare. Foto: Profimedia Images

„Există suficient spațiu în orbită pentru sateliții de captare a energiei solare, iar rezerva de energie a Soarelui este una vastă”, a explicat Soltau. „O fâșie îngustă din jurul orbitei geostaționare a Pământului primește de 100 de ori mai multă energie pe an decât tot necesarul omenirii prevăzut pentru anul 2050.”

Fermele solare din spațiu vor fi întreținute de roboți autonomi

Sateliții SEI vor fi formați din sute de mii de module mici și identice produse în fabrici pe Pământ și asamblate în spațiu de roboți autonomi care ar urma să se ocupe de mentenanță și alte reparații.

Energia solară colectată de sateliți va fi convertită în unde radio de înaltă frecvență și transmisă înspre o „antenă redresoare” (o antenă specială utilizată pentru transformarea energiei electromagnetice în curent electric) de pe Pământ.

Fiecare satelit ar putea să livreze în jur de 2 gigawatt de energie în rețea, ceea ce ar însemna că fiecare satelit are avea o capacitate de producere a energiei comparabilă cu cea a unei centrale nucleare.

satelit Soare
Pentru că lumina Soarelui nu este perturbată de atmosfera planetei, un panou solar poate colecta mult mai multă energie în spațiu decât pe Pământ. Foto: Profimedia Images

Pe Pământ, lumina soarelui este împrăștiată de atmosfera planetei, dar în spațiu aceasta vine direct de la Soare, fără alte interferențe. De aceea, un panou solar poate colecta mult mai multă energie în spațiu decât pe Pământ.

Ideea de a transmite microunde către Pământ ar putea să îi alarmeze pe unii, dar această metodă a fost testată și s-a demonstrat că este una eficientă și sigură atât pentru oameni, cât și pentru animale.

„Fasciculul este format din microunde, deci este ca și wi-fi-ul pe care îl avem mereu și este de instensitate joasă, cam un sfert din intensitatea Soarelui la amiază”, a explicat Soltau.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cel mai periculos lucru de pe Pământ: dacă stai lângă el 5 minute, te omoară în 2 zile și este foarte aproape...
Digi FM
Cât de grea este proba fizică de la recrutarea MApN. Ce trebuie să știi dacă ai tatuaje
Pro FM
Benny Blanco, primele declarații despre povestea de iubire pe care o trăiește cu Selena Gomez: „Râdem toată...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
OFICIAL Cum pot primi pensionarii 1000 de lei în plus la pensie ? Exista o singură condiție
Digi FM
Colegii lui Mihai Onilă, revoltați după ce acesta a decis să plece din trupa AXXA: „Vom continua fără el, să...
Digi World
Boala despre care se cunosc „şocant” de puţine lucruri, potrivit experţilor
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Portalul dintre New York si Dublin a fost inchis din cauza “comportamentului neadecvat”