Butonul invizibil, următorul pas în evoluția tehnologiei

Data publicării:
buton

Britanicii de la Ultrahaptics vor ca, în viitor, calculatoarele de bord ale maşinilor, laptopurile sau echipamentele de bucătărie să fie controlate de la distanţă. Tehnologia există de ceva vreme. În curând se va împlini un deceniu de când Nintendo vinde console Wii, controlate de gesturile jucătorilor.

Însă cei de la Ultrahaptics au dezvoltat o tehnologie prin care comenzile de la distanţă sunt simţite fizic. Britanicii au inventat practic un buton invizibil, realizat nu dintr-un material solid, ci din ultrasunete. Concentrate pe un spaţiu mic, acestea pot pune suficientă presiune pe piele cât să fie percepute ca un obiect fizic.

Sistemul de comenzi de la distanţă al celor de la Ultrahaptics este alcătuit din două elemente. Un set de mici boxe capabile să emită ultrasunetele, plus un senzor video care vede unde este mâna utilizatorului. Compania spune că sistemul este util atunci când cel care îl foloseşte nu poate atinge obiectele din jurul său. De exemplu, atunci când are mâinile murdare în bucătărie şi trebuie să regleze aragazul.

Poate fi folosit şi în spitale, pentru a comanda de la distanţă lifturile şi uşile fără să existe riscul de contaminare. În acelaşi timp, butonul invizibil le poate uşura viaţa celor care suferă de boala Parkinson, deoarece senzorul este capabil să înţeleagă comenzile chiar şi atunci când sunt primite de la o mână care se mişcă necontrolat.

Dar, pentru început, sistemul de comenzi de la distanţă cu ajutorul ultrasunetelor ar putea fi folosit pentru îmbunătăţirea unor sisteme deja existente. Cum ar fi cele din industria auto. Maşinile BMW Seria 7 sunt dotate la interior cu senzori 3D care îi permit şoferului să regleze volumul boxelor cu ajutorul gesturilor. Iar Volkswagen a prezentat la târgul de electronice din Las Vegas o maşină care nu are la interior niciun buton şi în care toate funcţiile sunt date de la distanţă. Ultrasunetele le-ar permite şoferilor să simtă comenzile fără să atingă vreun buton.

Şi, nu în ultimul rând, britanicii de la Ultrahaptics spun că butoanele lor invizibile pot îmbunătăţi chiar industria care a popularizat comenzile de la distanţă, cea a jocurilor video. Sistemul de ultrasunete ar putea îmbunătăţi acurateţea consolelor, deoarece i-ar ajuta pe jucătorii care folosesc Wii sau Kinect să ştie exact ce gesturi trebuie să facă pentru a trece la nivelul următor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...